Mijn favoriete boeken van 2018

blog14_g

2018 was een fantastisch leesjaar! Ik las maarliefst 95 (!) boeken en deel in dit blog graag mijn favorieten met je.

De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans

blog14_d

Na het lezen van De donkere kamer van Damokles was ik nogal overrompeld: er gebeurt zóveel en het was lastig alle gebeurtenissen betekenis te geven en in perspectief te plaatsen. Ik ging daarom online op zoek naar interpretaties van het boek, en ik kwam uit op een in 2002 geschreven betoog door Arthur Kooyman. Het lezen van dit betoog was zo verrijkend voor het kunnen plaatsen van ‘De donkere kamer van Damokles’. Het weet mij als lezer anders naar het verhaal te laten kijken. Omkeringen en symbolisme maken dit een boek van een ander niveau. Iedereen zou dit boek moeten lezen! En dan niet alleen het boek, maar ook de interpretatie van Kooyman. Naast Kooyman hebben nog vele anderen dit boek schriftelijk geïnterpreteerd. Ik vraag me af welke interpretatie(s) Hermans zelf voor ogen had. Het is in elk geval fantastisch om te zien dat een boek voor zoveel stof tot nadenken kan zorgen. Ik kan het daarom maar met één woord omschrijven: wauw!

Oktober – Søren Sveistrup

blog14_c

Oktober is mijn favoriete thriller van 2018. Hier lees je mijn volledige recensie.

Leerschool – Tara Westover

blog14_e

In Leerschool geeft Westover de lezer een kijkje in haar leven. Ze vertelt hoe zij, te midden van haar broers, zus en haar ouders, opgroeide in een wereld die werd gedomineerd door het geloof en de argwaan van haar vader en de fysieke en psychische agressiviteit van één van haar broers, maar waar onderwijs en medische uit den boze waren.

Ondanks dat het boek soms lastig te lezen was, kon ik het ook niet wegleggen, Dit kwam voornamelijk omdat ik wist dat dit verhaal waargebeurd is, maar de gebeurtenissen uit het leven zo bizar zijn! En juist daarom wilde ik doorlezen, om steeds opnieuw de verbazing te boven te komen. Ik had continu te doen met Westover en kreeg gedurende het boek alleen maar meer respect voor haar: woorden als krachtig en doorzetter beschrijven Westover voor mij. Het boek is vlot geschreven en bestaat uit korte hoofdstukken die soms al een vooruitblik geven naar dat wat komen gaat. Het geeft je tevens een kijkje in een ander leven en laat je beseffen dat iedereen onderwijs verdient om cognitief rijker te worden en zijn eigen mening te vormen. Na het lezen van dit boek kan ik in elk geval beamen dat het leven van Westover, hoe bizar dan ook, een echte leerschool is geweest, waar ze lessen uit heeft getrokken die in dit boek prachtig verwoord worden.

Wij tegen jullie – Fredrik Backman

blog14_b

Wij tegen jullie las ik in één adem uit: wat een spanning, wat een personages en wat een diepgang! Mijn volledige recensie lees je hier.

Pachinko – Min Jin Lee

blog14_f

In Pachinko staat de levensloop van een familie uit Korea, die naar Japan emigreert, centraal . Het verhaal speelt zich af in de periode van 1910 tot 1989 – om je een idee te geven: dit is de periode van de geboorte van Hoonie tot het moment dat zijn achterkleinkinderen volwassen zijn. Het leven van de familie in Korea en Japan en de complexe dynamiek tussen deze twee landen wordt krachtig beschreven door Lee. Ze beschrijft emoties en gevoelens daarbij werkelijk op een prachtige wijze. Ik kon me dan ook enorm inleven in de vele personages. Daardoor wilde ik soms zelfs nog meer weten over iemand dan de schrijfster over hem of haar vertelde (bijvoorbeeld over het latere leven van Noa). Het verhaal wordt rustig verteld, zonder “standaardopbouw” of hoogtepunt. Het boek is daarmee misschien wat anders, maar leest echt als een (snel)trein!

Een klein leven – Hanya Yanagihara

Een klein leven was prachtig, maar ook gruwelijk; het was vol liefde, maar ook hatelijk; en het was lang, maar eigenlijk ook veel te kort. De gevoelens die dit boek losmaakt zijn lastig in woorden te vatten. Ik kan dan ook niet anders dan je aanraden dit boek te lezen. Misschien wel even goed om te benoemen: het verhaal is heftig. Thema’s als (kinder-)misbruik en automutilatie passeren de revue. Ondanks deze verschrikkelijke onderwerpen, is het verhaal schitterend beschreven. Wanneer je rekening houdt met deze thema’s, garandeer ik dat je er een prachtig, hartverscheurend verhaal voor terugkrijgt dat je nog lang bij zal blijven.

Where the crawdads sing – Delia Owens

blog14_a

Where the crawdads sing stal mijn hart. Personages waar je direct van houdt, interessante familieperikelen en het heerlijke (zuidelijke?) Amerikaanse accent waar Owens knap naar schrijft zorgen voor een verhaal waarin je je verliest. Het boek heeft daarnaast een plot waar je u tegen zegt!

Speciale ebook vermeldingen
Naast fysieke boeken, las ik ook veel ebooks. Hier wil ik er ook graag twee van uitlichten. Allereerst genoot ik enorm van Noord, geschreven door Sien Volders. Prachtige zinnen, goed uitgewerkte personages én een omgeving waar ik het liefst vandaag nog naartoe zou willen vertrekken maken dit boek uniek. De tweede speciale vermelding is voor Alleen met de goden van Alex Boogers. Ik weet niet wat me het meest raakte: zijn schrijfstijl, rauw maar prachtig, de opbouw van het verhaal of de ontwikkeling van de personages. Beide zijn wat mij betreft dan ook echte aanraders.

Vooruitblik
Mijn voornemen voor 2019 is om 75 boeken te lezen. Verder wil ik graag Anna Karenina uitlezen en Spaar een spotvogel en De ontdekking van de hemel lezen. Daarnaast deel ik natuurlijk al het andere moois dat nog verschijnt of op mijn pad komt met jullie . Ik hoop er -samen met jullie- weer een prachtig leesjaar van te maken!


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s