Vraag me nog eens – Mary Beth Keane

fb3eeb5b8f1309aa1754e65cce7ff548_cache_

Vraag me nog eens is de eerste roman van Mary Beth Keane die 1) naar het Nederlands vertaald werd (door Anna Livestro), 2) direct na verschijnen op de New York Times-bestsellerlijst kwam, en 3) verfilmd gaat worden. Het verhaal wordt beschreven als “Een moderne Romeo en Julia als ze nog geleefd hadden” en gaat over de families Gleeson en Stanhope, geestesziekte, liefde, en een verschrikkelijke gebeurtenis die hun levens overhoop haalt. Een hartverscheurend boek, met een hartverwarmend slot.

De tekst op het omslag
De Gleesons en de Stanhopes komen naast elkaar te wonen als ze de stad uit trekken. Lena Gleeson voelt zich eenzaam en probeert vriendschap te sluiten met Anne Stanhope, een elegante, maar kille en onstabiele vrouw die met rust gelaten wil worden. Het is aan hun kinderen, Lena’s jongste dochter Kate en Annes enige zoon Peter, om de families bij elkaar te brengen. Maar hun vriendschap wordt danig op de proef gesteld door de tragedie die hun te wachten staat.

Hartverscheurend
Het genoemde ‘vriendschap’ en ‘moderne Romeo en Julia’ doen je misschien een typische roman, met zijn ups en een enkele down, verwachten. Dat is Vraag me nog eens echter niet. De oorzaken van de tragedie, de tragedie zelf en de gevolgen van de tragedie krijgen de meeste aandacht. De weerslag op de elk individueel gezinslid, de families afzonderlijk en in samenspel is namelijk enorm. Hoewel de mooie aspecten van het leven best wat meer aandacht hadden mogen krijgen, geeft het tragische een mooie sfeer aan het verhaal. Het is hartverscheurend. Hoe de families omgaan met de hete vuren waar ze voor geplaatst worden, hun bedenkingen daarbij en hoe zij daardoor groeien, is prachtig door Keane neergezet.

Later vroegen ze zich af wanneer hun brein voor het eerst de ander registreerde.

Mooie ontwikkeling van personages
De personage-ontwikkeling is prachtig. Het boek beslaat een tijdsbestek van veertig jaar en is daar dan ook bij uitstek geschikt voor. Hoewel Keane aangaf de meeste moeite te hebben met het schrijven van het personage Anne Stanhope, is juist zij het meest overtuigende karakter. Zonder al teveel weg te geven, worden haar problemen en psychische gesteldheid uit de doeken gedaan door het gebruik van concrete voorvallen. De weg naar acceptatie en omgang is geen logische en makkelijke. Waar je aan het begin van het verhaal weinig sympathie hebt voor Anne, verandert dat naarmate het verhaal vordert. Dat is knap gedaan.

Waar Keane ietwat op heeft laten liggen, is de ontwikkeling van Kate en Peter. Ondanks dat zij tot de belangrijkste personages van het verhaal behoren, wordt aan belangrijke gebeurtenissen snel voorbij gegaan. Sommige van deze krijgen worden niet eens expliciet beschreven. Met name aan gebeurtenissen die blijdschap oproepen. Dat is jammer, omdat deze gebeurtenissen óók onderdeel van hun leven en ontwikkeling zijn.

Kortom
Vraag me nog eens is een boek dat ingaat op een tragedie die twee families heeft ontwricht. De gevolgen slepen zij lang met zich mee. De kracht van het boek is absoluut de manier waarop Keane de ontwikkeling en groei van de personages beschrijft. Lena, Francis, Anne, George, Peter, Kate: het zijn stuk voor stuk personages waar je méér over wilt lezen. Beide families ga je steeds beter leren begrijpen, wat het verhaal prachtig doet leven. Het is een hartverscheurend boek dat je niet snel zult vergeten. En het slot? Dat is hartverwarmend.


In het kort

Titel: Vraag me nog eens
Auteur: Mary Beth Keane
Uitgever: Signatuur
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 480
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG-7599


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s