Stillhouse Lake – Rachel Caine

blog30_a

Rachel Caine woont met haar man en excentrieke huisdieren (leguaan, hagedis en schildpad!) in Texas. Ze is een gerenommeerd auteur van verschillende boeken. Stillhouse Lake is de eerste thriller van haar hand (naar het Nederlands vertaald door Peter de Rijk). Het boek werd heel enthousiast ontvangen! En ook ik ben vol lof.

De tekst op het omslag
Wat als jouw man een seriemoordenaar blijkt te zijn? Gina is een introverte huisvrouw met een gelukkig huwelijk en twee leuke kinderen. Maar dan wordt door een auto-ongeluk het geheime leven van haar man als seriemoordenaar onthuld. Gina’s voormalige leven is voorbij, ze begint opnieuw, neemt een nieuwe naam aan, Gwen Proctor, die zich ontpopt als een moeder die door het vuur gaat voor haar kinderen.

Nu haar ex in de gevangenis zit, heeft de nieuwe Gwen een toevluchtsoord gevonden in een huis in het afgelegen Stillhouse Lake. Toch blijft ze doelwit van stalkers en internettrollen die denken dat ze iets te maken heeft met de misdaden van haar man. Voorlopig blijft ze erop vertrouwen dat haar kinderen eindelijk rustig kunnen opgroeien.

Maar net als ze zich op haar gemak begint te voelen met haar nieuwe identiteit, wordt er een lichaam gevonden in het meer – en komen er dreigende brieven van een maar al te bekend adres. Gwen moet voorkomen dat ze wordt ontdekt – of toekijken hoe haar kinderen het slachtoffer worden van een moordenaar die haar wil kwellen. Eén ding is zeker: ze heeft geleerd hoe ze het kwaad moet bestrijden. En ze zal nooit stoppen.

Een sterk hoofdpersonage
Gina (of Gwen) is de hoofdpersoon van het verhaal, dat in de eerste persoon en vanuit haar wordt verteld. Gina neemt een nieuwe identiteit aan om samen met haar twee kinderen te ontsnappen aan onbekenden, die er on- en offline voor proberen te zorgen dat Gina’s leven tot een hel wordt. Haar ex heeft immers in hun woning verschillende vrouwen vermoord en deze onbekenden zijn ervan overtuigt dat Gina daar iets van moet hebben geweten of hem zelfs geholpen heeft (wat overigens niet zo is!). Dit brengt Gina in een overlevingsmodus. Ze doet er alles aan om haar kinderen en zichzelf te beschermen. En wat heeft Caine het beklemmende gevoel van de situatie en het beschermende gevoel van Gina goed weten neer te zetten. Bij elke potentiële gevaarlijke situatie houd je als lezer je adem in. Daarbij ga jij, net als Gina, twijfelen aan jezelf: wordt ze nu echt gevolgd, dreigt er nu echt gevaar, is deze persoon nu echt te vertrouwen? En dat maakt Gina een geweldig personage en Stillhouse Lake een heerlijke thriller.

“Ik herken het retouradres meteen en laat de envelop ongeopend op het aanrecht vallen. Het is geen bewuste beslissing, maar een instinctieve handeling, alsof ik een levende kakkerlak in mijn handen heb.”

Wat een plot!
Over de plot van dit boek valt veel te schrijven. De moderne insteek -vrouw neemt nieuwe identiteit aan wegens stalking en dreiging die uitgaat van mensen op het internet- is vernieuwend. Caine is een ster in het op het verkeerde been zetten van haar lezers en dat zorgt voor veel verrassingen: personages die betrouwbaar overkomen, blijken dat niet te zijn – en vice versa. Mede hierdoor blijft de ontknoping tot aan het laatste moment een vraagteken. Heerlijk! De goed uitgewerkte personages, gebeurtenissen en de onderlinge verbindingen in combinatie met een grote dosis spanning en de verrassingen maken de plot van Stillhouse Lake geniaal.

Conclusie
Soms is het niet nodig om veel woorden te gebruiken. Het is dan beter om de boodschap, zo simpel als hij misschien is, zo eenduidig mogelijk neer te zetten. Dat geldt ook voor dit boek. De boodschap? Lees Stillhouse Lake. Vernieuwend, een ijzersterk plot en een sterke hoofdpersoon waar je je goed in kunt inleven. Het enige nadeel is dat Stillhouse Lake het eerste deel uit een serie is en het tweede deel nog niet verschenen is. Gelukkig gebeurt dat al snel: Killman Creek verschijnt in oktober. Laat maar komen, dat vervolg!


In het kort

Titel: Stillhouse Lake
Auteur: Rachel Caine
Uitgever: Karakter Uitgevers
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 343
Serie of stand-alone: Serie (#1)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

blog30_b


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s