Overstag – Amity Gaige

9789029093972

Amity Gaige is met een verzameling van gepubliceerde essays, artikelen, verhalen en romans een door de wol geverfde auteur te noemen. Bekende titels die van haar hand afkomstig zijn, zijn bijvoorbeeld Schroder en Alledaagse wanen. Als je niet weet waar te beginnen in haar oeuvre, neem dan haar prachtige en nieuwe roman. Deze kreeg de titel Overstag (naar het Nederlands vertaald door Ton Heuvelmans).

De tekst op het omslag
Juliet heeft moeite het ouderschap te combineren met het voltooien van haar proefschrift. Dan kondigt haar echtgenoot Michael aan dat hij zijn baan gaat opzeggen en een zeilboot wil kopen om de wereld mee rond te varen. Hoewel het stel nauwelijks ervaring heeft met zeilen, vertrekken ze met hun twee kinderen, Sybil van zeven en George van twee, naar Panama. Daar ligt de Juliet, zoals Michael de boot gedoopt heeft, op hen te wachten.

De reis begint fantastisch: het huwelijk van Michael en Juliet krijgt een boost en ook de kinderen zijn overdonderd door het avontuur en de schoonheid van de natuur. Maar de zee en het dicht op elkaar leven zorgen ook voor problemen in het gezin.

Fijne deining
De symboliek in dit boek is schitterend en ongekend. De beschrijvingen van de zee en de boot dienen meer dan eens als een metafoor voor het gezinsleven of de depressie van Juliet. Gaige’s keuze om de zeilboot Juliet te dopen, lijkt dan ook niet toevallig. Dit verrast en ontroert de lezer meer dan eens. De Nederlandse titel is voor meerdere interpretaties vatbaar en is daarom zoveel mooier dan het originele Sea wife. In de tekst is een prettige cadans, een fijn ritme voelbaar. Deze komt voort uit de woordkeuze die soms haast poëtisch aanvoelt en de goedgedoseerde afwisseling tussen het perspectief van Juliet en het logboek van Michael. Deze cadans voelt als de deining van een boot op zee, in de meest positieve zin. De deining die je ontspant, niet zeeziek maakt. Door dit ritme en het prachtig proza dat Gaige gebruikt om depressie, trauma’s en liefde te beschrijven, raakt dit boek als geen ander.

Toen ze benedendeks gingen, was ik exponentieel alleen.

Ingenieuze opbouw
Naast Gaige’s lovenswaardige schrijfstijl, verdient ook de opbouw van het verhaal alle lof. De lezer merkt al snel dat er gebeurtenissen uit het verleden, die een serieuze rol spel in het heden, verzwegen worden. De tragiek en dreiging die daaruit voortvloeien zijn haast tastbaar. Naarmate het verhaal vordert, wordt het ook steeds wat duidelijker waarom het leven op de boot tot een einde kwam. De afwisseling tussen het perspectief van Juliet en Michael zorgen voor verdieping van het verhaal, wat het stukje mysterie nog duidelijker naar voren brengt. Gaige heeft dit ingenieus opgebouwd, uitmondend in een smaakvol einde.

Kortom
Overstag van Amity Gaige is een literair genot. Het prachtig proza gecombineerd met een sterke opbouw, interessante thema’s en schitterende symboliek zorgen voor een leeservaring die bijblijft. Liefhebbers van Lieke Kézér’s De verloren berg zullen dit boek absoluut kunnen waarderen: waar de berg daar symbool staat voor het gevoelige gezinsleven, doet de zee dat in dit werk. Mijn advies? Lees Overstag. Ga aan boord van de Juliet. Geniet van dit mooie, tragische verhaal.


In het kort

Titel: Overstag
Auteur: Amity Gaige
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 284
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_8186


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s