Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid

540x840

Kiley Reid debuteerde afgelopen jaar met haar roman Zo’n leuke leeftijd. Het werd een bestseller in de Verenigde Staten, mede door de aandacht die aan het boek werd geschonken door niemand minder dan Reese Witherspoon. Inmiddels is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar (door Paul Heijman, Koos Mebius en Jan Willem Reitsma). In het boek speelt het thema racisme een grote rol, waardoor het enorm relevant is.

De tekst op het omslag
Alix Chamberlain is een vrouw die krijgt wat ze wil, en ze heeft er haar beroep van gemaakt om andere vrouwen te laten zien hoe je dat doet. Ze is dan ook geschokt als haar babysitter, Emira Tucker, ’s avonds in de plaatselijke delicatessenwinkel wordt aangesproken door een beveiliger, die bij het zien van de jonge zwarte vrouw met een witte peuter een ontvoering vermoedt. Een kleine menigte is er getuige van, een omstander filmt alles, en Emira voelt zich vernederd. Alix staat erop de situatie recht te zetten. Emira is 25. Ze staat op het punt haar ziekteverzekering te verliezen, heeft geen idee wat ze met haar leven aan moet en is zich bewust van Alix’ behoefte om haar te helpen. Maar als zich tussen beide vrouwen een verrassende connectie openbaart, blijkt die al snel alles wat ze over zichzelf, en elkaar, dachten te weten overhoop te gooien.

Modern en toegankelijk
Reid geeft de lezer een duidelijk en tastbaar beeld van hoe racisme vandaag de dag een rol speelt in onze maatschappij. Emira’s gevoelens hierbij zijn naadloos beschreven, net als die van Alix. De schrijfstijl is prettig: helder en zonder al teveel opschmuk. Dat geldt ook voor de opbouw. Elk van de vier delen beslaat een aantal kortere hoofdstukken, wat het een vlotlezend geheel maakt. De toegevoegde millenial- en liefdesperikelen zorgen ervoor dat ook jonge lezers het boek ongetwijfeld graag zullen lezen. De combinatie van deze aspecten maakt het verhaal erg toegankelijk.

Opeens leek de hele interactie, bovenop de valse beschuldigingen, volstrekt vernederend, alsof haar op luide toon was verteld dat haar naam niet op de gastenlijst stond.

Interessante personages
De personages van dit boek wordt door hun eigenheid gekenmerkt. Alix is een onzekere vrouw die goede bedoelingen heeft (die meermaals verkeerd uitpakken) en niet tevreden met haar leven is. Emira is jonge meid, die worstelt met haar plek in de wereld en het racisme waar ze mee te maken krijgt. Het onderscheid tussen beide dames wordt prachtig gemaakt door middel van hoe zij praten. Van sommige van de personages zul je gaan houden (denk aan Alix’ schattige dochter Briar), anderen zul je niet kunnen uitstaan (Emira’s vriendin Shaunie) en bij weer anderen wisselt je gevoel tijdens het lezen (Emira’s vriend Kelley). Maar dat is precies waar de kracht van Reid ligt: het weergeven van het echte leven, waardoor de lezer zich daar moeiteloos in kan verplaatsen.

Kortom
Achter het kleurrijke omslag van dit boek -dat de lezer direct vrolijk stemt- , schuilt een relevant en kwetsbaar verhaal. De prettige opbouw, interessante en eigentijdse personages en de besproken thema’s zorgen ervoor dat dit boek zelfs na het lezen van de laatste pagina nog lang in je hoofd blijft hangen. Zo’n leuke leeftijd beschrijft belangrijke thema’s op een interessante en toegankelijke manier en is daarom een must-read.


In het kort

Titel: Zo’n leuke leeftijd
Auteur: Kiley Reid
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 336
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_8227 2


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s