De val van Annika S. – Jo Simons & Annejet van der Zijl

blog1_a

Zou jij cv-fraude plegen om je droombaan te bemachtigen?

Stel je eens een zaterdagochtend voor: kopje koffie, krant erbij en misschien nog wat slaap in je ogen. In de krant staat een interessant artikel over een Duitse politica (Petra Hinz) die cv-fraude heeft gepleegd. De diploma’s die nodig zijn voor het uitoefenen van haar functie, zou zij helemaal nooit hebben behaald. Nadat haar fraude aan het licht kwam, verdween Hinz en leek ze van de aardbodem verdwenen. Het artikel werd door zowel Annejet van der Zijl (auteur van non-fictietitels waaronder ‘Sonny Boy’) als haar partner Jo Simons (neerlandicus, journalist en betrokken bij het werk van Van der Zijl als onderzoeker) gelezen en bleef bij beiden in het hoofd rondspoken. Fraude in combinatie met de verdwijning van een politica fascineerde het duo dusdanig dat het idee voor hun eerste (gezamenlijke) fictieverhaal was geboren: ‘De val van Annika S.’.

Synopsis
Het boek vertelt over een Duitse politica, Annika Schaeffer, die (net als Petra Hinz) cv-fraude heeft gepleegd. Als de media hier lucht van krijgt, ziet Annika geen andere uitweg dan te vluchten. Naar een vakantiepark in Bergen aan Zee, waar ze vroeger ook met haar grootouders kwam. Tijdens haar verblijf in Bergen aan Zee ontmoet ze verschillende figuren, zoals rechercheur Martin. Ook de overleden Anna speelt een grote rol in het verhaal. Zij neemt Annika mee naar donkere uithoeken (zowel letterlijk als figuurlijk), die leiden tot een bloedstollend einde.

“De koude nachtlucht voelde weldadig aan op mijn van het huilen opgezwollen oogleden.”

De val van Annika S. – pagina 110

Schrijfstijl
Het verhaal wordt door drie verschillende personen verteld: Anna, Martin en Annika zelf. In elk hoofdstuk wordt aangegeven in wiens hoofd je kruipt. Daarbij is het verhaal geschreven vanuit de eerste persoon. Dat leest prettig. Het zorgt er namelijk voor dat je je eenvoudig in de drie personages kunt inleven. Verder kenmerkt de schrijfstijl van Van der Zijl en Simons zich door korte zinnen en eenvoudig taalgebruik. Ook opvallend: in veel situaties worden geuren beschreven! (“Ik rook de onmiskenbare geur van nieuwe auto; ik rook de zilte geur van de zee die door de noordwesterstorm tegen de kust werd gejaagd”) Dit brengt je als lezer nog dichter bij het verhaal.

De hoofdpersoon
Annika is de hoofdpersoon in dit verhaal. Ze komt erg sympathiek over, waardoor je haar als lezer al snel aardig zult vinden. De keuzes van Annika volgen logisch uit het verhaal en haar gevoelens (zoals eenzaamheid en angst) zijn herkenbaar in de beschreven situaties. Door het verhaal heen ontwikkelt Annika zich van een op het uiterlijk en de buitenwereld gerichte vrouw, naar een meer op het innerlijk gericht personage. Deze ontwikkeling is mooi om te lezen, omdat het ‘natuurlijk’ beschreven wordt: het gaat stap voor stap. De andere personages in het boek, zoals Martin, worden minder belicht. Dit leidt echter niet af van de kern en de strekking van het verhaal.

Conclusie
Dit is het eerste fictieverhaal van de hand van Simons en Van der Zijl. De feiten die in dit boek verweven zijn (zoals de oorlogsgeschiedenis van het dorpje Bergen) verhogen de geloofwaardigheid van – en de betrokkenheid bij het verhaal. Dit is een kracht van het schrijversduo die in de toekomst (veel) vaker in ingezet mag worden. En dat gaat ook gebeuren: ‘De val van Annika S.’ is namelijk het eerste deel uit een vijfluik boeken. Ik kijk nu al uit naar het vervolg!


In het kort

Titel: De val van Annika S.
Schrijver: Jo Simons & Annejet van der Zijl
Uitgever: The House of Books
Jaar van uitgave: 2018
Aantal pagina’s: 269
Aantal hoofdstukken: 30
Serie of stand-alone: Serie, deel 1 van een vijfluik
Beoordelingstar1 star1 star1 star1 star2

blog1_b


Deze recensie verscheen eerder op Hebban.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s