Fluisternetwerk – Chandler Baker

Baker_Fluister netwerk_VP

Als bedrijfsjurist heeft Chandler Baker veel meegemaakt. Haar positie als jonge vrouw in een corparatewereld waar mannen de boventoon voerden, deed haar kennismaken met haar eerste fluisternetwerk. Een fluisternetwerk is een netwerk van vrouwelijke collega’s die elkaar steunen. Steunen wanneer collega’s hen proberen te verleiden maar zij daar niets voor voelen, steunen bij hun vrouwelijke beslissingen die die invloed uitoefenen op hun vrouwelijke leven, enzovoort. Deze fluisternetwerken zijn de inspiratie geweest voor Baker’s eerste roman voor volwassenen: Fluisternetwerk (vertaald naar het Nederlands door Marike de Groot en Sander Brink). Een heerlijk smeuïg boek, met herkenbare situaties en dat goed in elkaar steekt! 

De tekst op het omslag
Sloane, Ardie, Grace en Rosalita werken al jaren bij Truviv, Inc. Het plotselinge overlijden van de directeur betekent dat hun baas, Ames, waarschijnlijk de leiding over het hele bedrijf zal overnemen. Ames wordt al jaren omringd door geruchten over hoe hij vrouwen behandelt. Deze geruchten zijn altijd genegeerd, onder de tafel geveegd door degenen hogerop. Deze keer, als ze ontdekken dat Ames zich ongepast gedraagt, zullen ze het niet zomaar laten gaan. Deze keer is het genoeg geweest. Het besluit van Sloane en haar collega’s ontketent een catastrofale in het kantoor. Leugens zullen worden ontmaskerd. Geheimen zullen worden onthuld. En niet iedereen zal het overleven. Al hun levens – als vrouwen, moeders, echtgenotes, vriendinnen, zelfs als tegenstanders – zullen dramatisch veranderen.

Een gelaagd verhaal
Het boek wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Sloane, Ardie en Grace zijn werkzaam in de top van Truviv, Inc., met bijbehorende riante salarissen. Ze zijn erg verschillend van karakter en toch herkenbaar. Ze zijn scherp en grappig tegelijkertijd, wat zorgt voor een unieke combinatie een frons en een glimlach op je gezicht. Tijdens het lezen haal je je met gemak een Sloane, een Ardie en een Grace uit jouw bedrijf of vriendenkring voor de geest. Hun verschillen zorgen voor een rijk verhaal, omdat hun kijk op gebeurtenissen verschilt. Hun herkenbaarheid zorgt ervoor dat het verhaal tot leven komt. Rosalita is schoonmaakster bij datzelfde bedrijf. Rosalita komt wat minder aan het woord, maar haar personage is een prachtige toevoeging aan het verhaal omdat ze het bedrijf vanuit een andere positie en vanuit een andere bril bekijkt.

Daarnaast worden de verschillende vertelperspectieven afgewisseld met transcripten van verhoren of getuigenverklaringen. Deze lopen veelal voor op het verhaal, waardoor je als lezer vaak al wat details kent van het verhaal die nog niet aan bod zijn gekomen. Omdat de voorvallen die in de verklaringen worden besproken vrij heftig zijn -of in elk geval duiden op het in de toekomst plaatsvinden van heftige voorvallen- heerst er voortdurend een bepaalde dreiging in het verhaal. Wat is er precies gebeurt, wanneer gebeurt het en door wie gebeurt het? Daarmee heeft Baker duidelijk spanning aan het verhaal toegevoegd, wat zorgt voor een zekere mate van unputdownableness. De wisseling van perspectief en tijd zorgen dus voor een mooi en gelaagd verhaal.

Actueel en aangrijpend
Wat Fluisternetwerk een speciaal en aangrijpend boek maakt, is het feit dat het zo actueel is en dat Baker het ook zelf heeft meegemaakt. Zo schrijft in het nawoord van het boek, waarin ze haar reden om het boek te schrijven uiteenzet:

Eerlijk gezegd herinner ik me niet zozeer die mannen, als wel de vrouw die me op verfijnde wijze en met veel meer sociale vaardigheden dan ik toen bezat uit deze situatie redde. Ze had een charmant zuidelijk accent en toonde duidelijk haar ongenoegen zonder iemand voor het hoofd te stoten. Ze legde een arm om mijn schouder, zei zachtjes ‘ga maar’ en ‘ik regel dit wel’ en ik luisterde naar haar en liet haar haar gang gaan. De volgende dag kwam er een seniormedewerker naar mijn bureau om te vragen of ik met iemand van personeelszaken wilde praten over het gedrag van de partner. Ik reageerde beleefd met: ‘Ben je mal?’ Ja, zeker, hij had zich onbehoorlijk gedragen, maar – sorry hoor – ik ging mijn kersverse carrière niet in de kiem smoren. Deze partner had namelijk een stem in de beslissing om mij wel of niet in dienst te nemen. Later kwam ik erachter dat ik op mijn intuïtie kon vertrouwen. Ik was niet de eerste jonge vrouw die dit was overkomen, maar dankzij de vriendelijkheid van een paar sterke vrouwen waren ik en mijn carrière met de schrik vrijgekomen.

Baker’s eigen ervaringen zorgen ervoor dat het boek bij je binnenkomt. Dat je de gevoelens van de vrouwen ook voelt. En dat je precies begrijpt waarom ze bepaalde beslissingen maken – ongeacht of je ze zelf ook zou maken. Een grote kracht van dit boek!

Conclusie
Fluisternetwerk is een heel actueel boek, gezien de #MeToo-discussies die nu gevoerd worden. Baker’s fijne, scherpe en gedetailleerde schrijfstijl zorgen ervoor dat het verhaal binnenkomt en gaat leven. Het feit dat Baker put uit eigen ervaringen voor dit boek, lijkt daar ook een belangrijke bijdrage aan te leveren. Door de verschillende perspectieven en het spelen met tijd boeit het verhaal en wordt de spanning steeds verder opgebouwd. Totdat je niets anders wilt dan met samengeknepen billen verder lezen. Want man, wat een ontknoping heeft het verhaal!

Deze recensie maakt deel uit van een blogtour. Eerder verscheen de recensie van Aisha en morgen zal de recensie van Paula op Bookbreak verschijnen.


In het kort

Titel: Fluisternetwerk
Auteur: Chandler Baker
Uitgever: A.W. Bruna
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 423
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_5774


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s