Door het water door het vuur – Christian Unge

on

9200000114043310

De Zweedse Christian Unge werkt als arts in een ziekenhuis in Stockholm. Zijn ervaringen met bijzondere dokters en verplegers en zijn angsten op het gebied van drugs, dood en medische fouten zijn de inspiratiebron geweest voor het schrijven van zijn eerste thriller. Het boek kreeg als titel Door het water door het vuur. Vol vaart en met een interessante hoofdpersoon vertelt Unge over corruptie en de maffia in een medische setting.

De tekst op het omslag
Tekla Berg is een begenadigd arts – met een fotografisch geheugen en een amfetamineverslaving – op de spoedeisende hulp. Wanneer een explosie een appartementencomplex verwoest, redt ze een ernstig verbrande man. Alles wijst op een terroristische aanslag en de man is een verdachte. Tot overmaat van ramp blijkt Tekla in hem haar van haar vervreemde broer te herkennen… De ramp leidt tot een domino-effect, waarbij het ziekenhuis, corrupte agenten en een maffiabaas een rol spelen. En Tekla bevindt zich in het oog van de storm…

Een (wat ongeloofwaardig) hoofdpersonage om van te smullen
Tekla, de hoofdpersoon van Door het water door het vuur, is een personage waar je je zo in kunt inleven. Let wel, Tekla gaat niet aanvoelen als een ‘echt mens’; het blijft een personage. Er gebeurt namelijk zóveel in haar leven, wat ten koste gaat van de geloofwaardigheid. Een aan drugs verslaafde broer, een baas die iets van je wil maar van wie het onduidelijk is of ze vertrouwd kan worden en collega’s met verstrengelde belangen. Toch is dat op geen enkel moment erg, omdat het verhaal voldoende vaart heeft. En zeg nu zelf: als je deze perikelen combineert met de problemen van de hoofdpersoon omtrent haar fotografisch geheugen die ze probeert te verminderen door het slikken van amfetamine, dan wil je toch weten hoe het afloopt? Unge switcht moeiteloos van de ene kwestie naar de andere, waardoor niet de ongeloofwaardigheid maar de verschillende facetten van het verhaal de boventoon voeren. De sterke focus op Tekla zorgt wel voor wat vraagtekens rondom andere personages, zoals bijvoorbeeld agent Magnus en verpleger Tariq. Hoe heeft hun verleden hen gevormd? Hopelijk komt dit meer aan bod in de volgende delen uit Unge’s serie rondom Tekla.

Ze liet de hand van de verbrande man los, zodat die hard op het zijhek viel, ontweek de vragende blik van de verpleegkundige en verliet de kamer met een lichte druk op haar borst.

Spanning en vaart
De schrijfstijl van Unge is vlot. Het uitblijven van veel beeldspraak zorgt ervoor dat het boek gemakkelijk leest. De wisseling in verhaallijnen verlopen alleen niet altijd even vlot. De sporadische flashbacks naar een (ver) verleden halen je wat uit je leesflow, wat voorkomen had kunnen worden door deze te beschrijven als een herinnering in de hedendaagse omgeving. Maar.. de wisseling in verhaallijnen zorgt ook voor spanning en cliffhangers. Unge breekt namelijk meer dan eens zijn hoofdstukken af als er iets spectaculairs te gebeuren staat. Ook zorgt hij ervoor dat essentiële informatie voor langere tijd achterwege blijft, maar geeft hij voldoende weg om de eigen ideeën van de lezer te prikkelen. Waar de verschillende verhaallijnen in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben, weet Unge ze uiteindelijk goed samen te brengen. Helaas gaat de ontknoping wat snel en deze is ook wat ongeloofwaardig. Vooral de toevalligheid van de gebeurtenissen zorgt daarvoor. De epiloog weet het een en ander goed te maken, maar werkt niet alles uit.

Kortom
Unge’s eerste thriller is een fijne. De setting wijkt af van de standaard en hoofdpersoon Tekla is er eentje om van te smullen. De schrijfstijl gecombineerd met spanning en het sporadisch vrijgeven van informatie om de puzzelstukjes in elkaar te passen, zorgen ervoor dat het boek lastig weg te leggen is. Dat het verhaal wat ongeloofwaardig is, moet je op de koop toenemen. Maar, een ding is zeker. Door het water door het vuur doet wat het eerste deel van een goede serie moet doen: het schetst een spannende setting met interessante personages, waar je absoluut meer over wil lezen!


In het kort

Titel: Door het water door het vuur
Auteur: Christian Unge
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 416
Serie of stand-alone: Serie (Tekla #1)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_6966


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s