Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

on

frontImagesLink

Ish Ait Hamou ken je wellicht als choreograaf of jurylid bij het programma So You Think You Can Dance. Maar, hij is ook auteur. Eerder bracht hij onder andere Cécile en Hard hart uit, waarin culturele verschillen en de psychologische kant van de personages centraal staan. In zijn recente Het moois dat we delen is dat eveneens zo en dat boek is net zo mooi als de titel. Het is actueel, aangrijpend en heel toegankelijk.

De tekst op het omslag
In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

De nacht is zo stil als spijt.

Actueel en aangrijpend
De plot en de thema’s die in het boek aan bod komen, zijn enorm actueel. Het gaat daarbij onder andere om haat, wraak, vergeving en schuld. Ait Hamou belicht deze thema’s van meerdere kanten, waardoor het verhaal interessant, vernieuwend en goed inleefbaar is. De verhaallijnen van Soumia en Luc vullen elkaar dan ook mooi aan. Daarnaast moet genoemd worden dat beide verhaallijnen even sterk zijn – een voorkeur voor de een heb ik niet. Het boek start met de verhaallijn van Soumia (getiteld ‘Zij’), gevolgd door de verhaallijn van Luc (getiteld ‘Hij) om vervolgens samen te komen (getiteld ‘Hij en zij’ en ‘Wij’). Deze compositie zorgt ervoor dat de lagen van het verhaal steeds verder worden afgepeld, waardoor ook de personages zich verder ontplooien. Wanneer alle lagen verwijderd zijn, legt de kern zich bloot. Deze zal je aangrijpen en ontroeren, waardoor je uiteindelijk sprakeloos achterblijft.

Schitterend en toegankelijk proza
Het moois dat we delen is prachtig geschreven. De titel, welke zoveel vragen oproept maar tegelijkertijd ook zoveel mogelijkheden tot invulling geeft, zet daarmee goed de toon. Toch is dat schrijfstijl van Ait Hamou op geen enkel moment pretentieus. Juist toegankelijk! Er wordt eenvoudige taal gebruikt om het verhaal te vertellen, maar de vergelijkingen en de beeldspraak die de emoties en gedachten van de personages weergeven, zorgen ervoor dat je keer op keer overrompeld wordt. Over elke zin lijkt lang nagedacht, haast gecomponeerd. En dat werpt zijn vruchten af, want het trekt je moeiteloos in de levens van Soumia en Luc.

De lucht is wolkeloos en toch, ik zou zweren dat er water tot aan mijn knieën staat.

Kortom
Het moois dat we delen behoort tot mijn favorieten van dit jaar. Ait Hamou’s keuze voor toegankelijke en tegelijkertijd schitterende taal voor een verhaal dat zo actueel en aangrijpend is, is een kracht die men niet vaak tegenkomt. Het maakt dat ik dit boek aan iedereen cadeau wil doen: aan mijn vriendin die net zo’n grote literatuurliefhebber is als ik, aan mijn collega die het liefst thrillers met een goed plot leest, maar ook aan de minder geoefende lezer zoals mijn moeder of zusje die sneller naar feelgood dan literatuur grijpen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen gegrepen wordt door het verhaal. Een prachtig cadeau (voor onder de kerstboom)!


In het kort

Titel: Het moois dat we delen
Auteur: Ish Ait Hamou
Uitgever: Angèle
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 278
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_4658


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s