Groter dan ons – Philippe Diepvents

9789022336830

De Vlaamse schrijver en columnist Philippe Diepvents (1977) bracht onlangs een nieuwe roman uit. Het boek kreeg als titel Groter dan ons en vertelt over het alledaagse leven van Herman, verantwoordelijke voor de eindkostennota’s in een middelgroot bedrijf. Herman is op sociaal vlak niet altijd even handig en dat maakt dat hij niet met al zijn collega’s een evengoede band opbouwt. En dan is er ook nog zijn lastige thuissituatie.. De herkenbare, alledaagse setting gecombineerd met humor en tragiek zorgen ervoor dat je dit boek niet snel zult vergeten.

De tekst op het omslag
Groter dan ons is grappig en triest en gaat over kwetsbare mensen en over hoe kwetsbaar zijn uit de mode is vandaag, een beetje zoals naar muziek luisteren op een iPod. Het is een apart verhaal over diegenen onder ons die in tijden van digitalisering, technologische vervreemding en verpletterende alomtegenwoordigheid van sociale media, niet helemaal passen in de mal van wat er van ons verwacht wordt.

Een personage om van te houden
Herman is een fantastisch personage. De herkenbaarheid gecombineerd met het vervreemdende zorgen ervoor dat je Herman in je hart sluit. Je moet om Herman lachen. Zijn acties zijn niet altijd even tactisch. Zo laat hij een van zijn collega’s weten dat de onkosten voor champagne en voorbehoedsmiddelen tijdens zijn businesstrip naar Oslo niet vergoed kunnen worden. Dit doet hij per e-mail. En de e-mail verstuurt hij naar het gezamenlijke e-mailadres van de collega en zijn vrouw. Een glimlach kan dan niet uitblijven! Toch overheerst medelijden met Herman. Zo corrigeert hij zijn collega’s niet als zij hem Manu in plaats van Herman noemen. Hij ondertekent zijn e-mails zelfs met Vriendelijke groeten, Herman (Manu). Zijn collega’s houden hem voor de gek. De gebeurtenis die hij en zijn vrouw hebben moeten doormaken. De manier waarop Herman daarmee omgaat en over nadenkt. Er zit zoveel gevoel in Herman, zonder dat hij zich daar bewust van is of dat uit, en dat ontroert.

De enige reden dat we denken dat er een begin en een einde moet zijn aan alles, is volgens mij dat er een begin en een einde is aan onszelf.

Groter dan…?
Diepvents heeft een opmerkelijke titel gekozen voor zijn roman. De zinssnede komt ook meerdere malen terug in het verhaal. Groter dan ons. Dat is taalkundig toch incorrect? Het is toch groter dan wij en niet groter dan ons? Dat klopt! Maar het is een heel bewuste keuze van de auteur. Zodra Diepvents Herman laat uitleggen wat de betekenis van deze zinssnede voor hem is, zal je die correctie tijdens het lezen van het boek mentaal niet meer maken. De uitleg laat zien dat het meer dan een trigger is om na te denken over taal, het is veel meer dan dat. Of moet ik zeggen: groter dan dat? De betekenis van de zinssnede geeft het verhaal een heel andere lading. Gevoelig. Krachtig.

Kortom
Groter dan ons is een herkenbaar en alledaags verhaal. Je had zelf op een kantoor als dat van Herman kunnen werken. Je had zelf een collega van Herman kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat het verhaal binnen no-time gaat leven. Diepvents heeft Herman’s kwetsbaarheid prachtig op papier gezet. De betekenis van de titel van het verhaal is uit de kunst. En Herman is, inclusief zijn sociale onhandigheid, een van de fijnste personages die ik het afgelopen jaar heb leren kennen. Groter dan ons is dan ook absoluut een boek dat je bijblijft!


In het kort

Titel: Groter dan ons
Auteur: Philippe Diepvents
Uitgever: Manteau
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 240
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_7032


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s