De bekentenis – Jessie Burton

on

9789024586295-de-bekentenis-l-LQ-f.jpg

Jessie Burton werd bekend met haar Het gouden huis aan de bocht. Dit boek speelt zich af in het zeventiende eeuwse Amsterdam en werd verfilmd tot een succesvolle tv-serie. Ook haar tweede roman, De muze, ontving mooie recensies. Inmiddels is haar derde roman verschenen, voorzien van een prachtig omslag, en kreeg de titel De bekentenis (vertaald door Mieke Trouw-Luyckx). Dit boek is meer dan een standaard roman:  interessante thema’s gecombineerd met mysterie zorgen voor een verrassende leeservaring. 

De tekst op het omslag
In De bekentenis ontmoet Elise Morceau in 1980 de bijzondere Constance Holden. Ze is meteen diep onder de indruk van haar charme. Ze volgt de vrijgevochten schrijfster naar Los Angeles, maar voelt zich een buitenstaander in de wereld vol glamour en ambitie. Dan hoort ze een gesprek dat haar leven op zijn kop zet. Drie decennia later is Rose Simmons op zoek naar antwoorden over haar moeder, die verdween toen zij een baby was. Constance Holden is naar verluidt de laatste die haar heeft gezien. Zal de ooit zo beroemde auteur Rose kunnen geven wat zij vraagt?

Een prettige opbouw van het verhaal
Het boek beschrijft twee verhaallijnen: de een speelt zich begin jaren ’80 af, de ander speelt zich in het nu af. Deze verhaallijnen wisselen elkaar af. Dat leest prettig: de vragen die spelen in de ene verhaallijn, worden door de andere beantwoord. Je hebt als lezer daardoor soms ook al wat meer informatie dan de personages in het verhaal, waardoor je een personage wel eens wilt bijsturen of adviseren. Het wegleggen van het boek is lastig door dit samenspel; je wilt graag weten hoe het verder gaat. Hoewel je de randen van de puzzels tijdens het lezen al wel hebt weten te leggen, zullen de laatste stukjes je alsnog verrassen.

Inwendig gilde ik het uit. Mijn mond leek gesloten, maar eigenlijk stond hij wagenwijd open en liet hij een bovennatuurlijke, oorverdovende tirade horen.

Interessante maar naïeve personages
De drie hoofdpersonages in De bekentenis zijn Elise, Constance en Rose. Ze zijn stuk voor stuk interessant en sterk, voornamelijk door de keuzes die ze moeten maken en de manier waarop ze in het leven staan. Maar.. ze zijn ook erg naïef. Hun beslissingen zijn daardoor soms lastig te volgen. Ook gaat Burton aan enkele belangrijke gebeurtenissen snel voorbij, waardoor je blijft gissen naar de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen. Er blijft dan ook wat afstand tussen de lezer en de personages.

Intrigerende thematiek
De serieuze ondertoon van deze roman, vergezeld door de interessante thema’s die worden aangesneden, maken deze roman anders. Voorbeelden van thema’s zijn (bi-)seksualiteit, jaloezie en een kinderwens. Burton laat haar personages niet altijd de gebruikelijke of meest populaire standpunten innemen. Dat is erg verfrissend en doet veel goeds voor het verhaal.

Kortom
De bekentenis is een fijne roman met een sterke opbouw. Het boek legt lastig weg. Ook de intrigerende thematiek doet veel voor het verhaal. Een favoriet is het niet geworden. Daarvoor was er teveel afstand tussen de lezer en de personages. Toch heeft het boek een verrassende en interessante leeservaring opgeleverd, die ik iedereen die van romans met sterke vrouwelijke hoofdpersonages houdt kan aanraden!


In het kort

Titel: De bekentenis
Auteur: Jessie Burton
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 464
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG-7550


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s