Het glazen hotel – Emily St. John Mandel

9200000123445872

De Canadese Emily St. John Mandel werd bekend met haar Station Elf. Een boek over het einde van de wereld, dat naar 31 talen werd vertaald en werd geshortlist voor de National Book Award. Haar meest recente werk kreeg de titel Het glazen hotel. Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap vertaalden het verhaal over een glazen hotel, een ponzifraudesysteem en een moord op een schip naar het Nederlands. De unieke sfeer en de plot die Mandel in het verhaal heeft neergezet, zullen je bijblijven en aan geen enkel ander boek doen denken.

De tekst op het omslag
Er wordt een doodsbedreiging gegrift in de glazen muur van een vijfsterrenhotel op een eiland voor de kust van British Columbia. In Amerika stort een gigantisch ponzifraudesysteem in, met verstrekkende gevolgen voor ontelbare mensen. Jaren later verdwijnt een vrouw op mysterieuze wijze van het dek van een vrachtschip. Terwijl deze ogenschijnlijk verschillende gebeurtenissen ingenieus met elkaar verweven worden, beweegt Het glazen hotel zich moeiteloos tussen het schip, de wolkenkrabbers van Manhattan en de wildernis van Vancouver Island. Tegelijkertijd schetst Emily St. John Mandel een adembenemend beeld van hebzucht en schuld, liefde en wanen.

Vervlechting
Een van de sterkste punten van het verhaal is de vervlechting die gerealiseerd wordt. De verschillende gebeurtenissen lijken op het eerste oog weinig gemeen te hebben. Vincent lijkt het karakter dat voor verbinding zorgt. Toch blijkt daar méér achter te zitten. Mandel weet dit op een vernuftige manier, niet te snel en niet te langzaam, duidelijk te maken aan de lezer. Daarvoor grijpt ze terug op het verleden en belicht gebeurtenissen uit verschillende perspectieven. Waar het eerst echt even zoeken is naar hoe de verschillende strengen verhaal met uiteenlopende karakters kunnen worden samengevoegd tot een vlecht (bij het eerste hoofdstuk is de enige gedachte die in je opkomt: huh?), is het ook juist de zoektocht die uitnodigt verder te lezen. De opbouw van het verhaal is uit de kunst.  

‘Hoe dan ook,’ zegt ze, ‘ik was benieuwd of die gedachte bij u ook leeft, dat iemand tegelijkertijd iets wel en niet kan weten.’

Realistisch met een surrealistisch sausje
Dit boek is realistisch. De plaatsen waar het verhaal zich afspeelt, de crisis en het gros van de voorvallen zouden in ieders leven kunnen voorvallen. Mandel’s schrijfstijl zorgt ervoor dat je hotel Caiette, de verschillende New Yorkse wijken waarin Vincent zich verplaatst en later ook het grote schip Neptune Cumberland scherp voor je ziet. Ze gebruikt details, geuren en kleuren om dit te realiseren. Woordkeuze en rake vergelijkingen vergroten het leesplezier nog verder. Het enige wolkje aan de stralend blauwe lucht van dit boek, is de afstand die blijft bestaan tussen de lezer en de karakters. Zelfs de jonge, complexe en kleurrijke Vincent voelt niet ‘eigen’ aan het einde van het boek. Mandel had naast de objectieve kant ook de binnenkant van haar personages wat verder uit mogen werken.

Niet alles is volkomen realistisch in het verhaal. De wanen van personages en met name het begrip contraleven zorgen een surrealistisch sausje over het verhaal. Vooral dat contraleven en de betekenis die het krijgt verdient extra aandacht. Zonder er al teveel over weg te geven, is het een begrip waar iedereen wel eens over nagedacht heeft. Toch is Mandel een van de eersten die het zo treffend weet te verwoorden en prachtig weet te integreren in haar verhaal.

Kortom
Wat een sterk boek. Mandel’s schrijfstijl, de opbouw en vervlechting van het verhaal én het begrip contraleven zullen je ongetwijfeld bijblijven. Het glazen hotel is een modern en uniek verhaal dat je gemakkelijk de wereld om je heen doet vergeten.


In het kort

Titel: Het glazen hotel
Auteur: Emily St. John Mandel
Uitgever: Atlas Contact
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 322
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_7812


 

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s