Berouw – Sofie Sarenbrant

9789024590698-berouw-l-LQ-f.jpg

Sofie Sarenbrant is een geliefd misdaadauteur in Zweden. In 2019 kreeg zij de eervolle titel ‘Crime writer of the year’. Dat belooft wat! In Nederland kunnen we nu ook genieten van haar meest succesvolle serie, waarin rechercheur Emma Sköld de hoofdrol speelt. Het derde deel in de serie, dat hier de titel Berouw kreeg (vertaald door Edith Sybesma), doet je begrijpen waarom Sarenbrant zo geliefd is.

De tekst op het omslag
In een woning in Stockholm wordt een vader dood aangetroffen door zijn zesjarige dochter. Politie-inspecteur Emma Sköld verdenkt de vrouw des huizes, die van haar gewelddadige man wilde scheiden. Maar als er meer slachtoffers vallen en haar bloedeigen zus bij het onderzoek betrokken raakt, raken werk en privé met elkaar verstrengeld. En dat terwijl Emma, met een baby op komst en een ex die haar lastigvalt, toch al het nodige voor haar kiezen krijgt.

Moeilijk weg te leggen
De vaart in het verhaal is groot. Korte hoofdstukken, verschillende perspectieven en vele (verrassende) plotwendingen. Ook is Sarenbrant’s schrijfstijl erg toegankelijk. Haar duidelijke taalgebruik en het gebrek aan vele bijzinnen zorgen voor een fijne leesflow. De combinatie van deze aspecten zorgen ervoor dat het boek haast niet weg te leggen is. Kijk daarom niet gek op als je het boek in één dag uitleest (zoals bij mij gebeurde).

Ik word overvallen door nostalgie en denk terug aan mijn eigen kindertijd, aan hoe eenvoudig en zorgeloos alles toen was. Voordat ik doorhad hoeveel harteloze mensen er op deze wereld rondlopen, mensen die over lijken gaan om hun doel te bereiken.

Vertrouwd
Een ander sterk punt van het boek is dat je je snel verbonden voelt met de personages. Ze voelen snel vertrouwd. De alledaagse problematiek waar ze mee in aanraking komen (spanningen in relaties, werk en familie) draagt daar aan bij. De eerdergenoemde verschillende perspectieven lezen dan ook erg prettig. Hoewel de vaart van het verhaal alle lof verdient, zorgt het er ook voor dat Sarenbrant wel eens te snel wil gaan. Plotwendingen die wat meer diepgang konden gebruiken, worden in twee of drie regels neergepend. Dit doet eigenlijk af aan de kracht van de personages en zorgt ervoor dat de afloop wat gekunsteld voelt.

Kortom
Berouw is een razendsnelle en boeiende thriller. Het is het derde deel in de Emma Sköld-reeks is, maar het had net zo goed het eerste deel kunnen zijn. De lezer mist niets. Hoewel de vaart soms afdoet aan de kracht van de personages, blijft het verloop van het verhaal lang verrassend. Het einde -dat wat open blijft- maakt erg nieuwsgierig naar het volgende deel in de Emma Sköld-serie!


In het kort

Titel: Berouw
Auteur: Sofie Sarenbrant
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 368
Serie of stand-alone: Serie (#3)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_8014


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s