Op het geniale af – Benedict Wells

9789029093781

De Duitse Benedict Wells werd bekend met zijn schitterende roman Het einde van de eenzaamheid. Een absolute bestseller! Zijn debuut verscheen pas later in het Nederlands, onder de titel Becks laatste zomer. Nu kunnen we opnieuw genieten van Wells’ werk: zijn derde roman Op het geniale af, dat interessante thema’s behandelt, verscheen onlangs in het Nederlands (vertaald door Gerda Baardman).

De tekst op het omslag
De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen.

Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij.

Indrukwekkende thema’s en interessante relaties
Het boek behandelt indrukwekkend thema’s. Voorbeelden hiervan zijn (experimenten rondom) kunstmatige inseminatie, mentale gezondheid, vriendschap en familie. Vooral het eerstgenoemde thema maakt het verhaal vernieuwend. De gevoelens van de hoofdpersoon ten opzichte van zijn onbekende vader en de keuzes van zijn moeder zijn sterk uitgewerkt. De laatste twee genoemde thema’s zorgen ervoor dat er ook interessante relaties aan bod komen. Zo zijn daar bijvoorbeeld de relatie tussen Francis en zijn moeder, tussen Francis en zijn ex-stiefvader en tussen Francis en zijn vrienden Grover en Anne-May. Is een bloedband nodig om je familie van elkaar te voelen? Dat is een vraagstuk dat door het boek verweven is en interessante antwoorden oplevert.

Niemand kende zijn gedachten en herinneringen. Als hij doodging, werden ze vergeten en na nog een paar omwentelingen van de aarde zou het zijn alsof ze nooit hadden bestaan. Alles ging verloren op de tocht door het heelal.

Vlak
Hoewel Wells de eerdergenoemde thema’s prachtig heeft uitgewerkt, zijn er wendingen in het verhaal die door meer diepgang beter uit de verf hadden gekomen. Het verhaal blijft wat vlak. Wat meer aandacht aan de gevoelens van de persoon die samen met Francis in het fragment voorkomt, bijvoorbeeld, had het verhaal beter bij de lezer doen binnenkomen. Het gebrek hieraan doet het verhaal wat op afstand blijven. Gelukkig is dat niet het geval bij wending die wordt gemaakt in de slotpassage. De lezer is getuige geweest van het opgroeien van Francis en veel van de gebeurtenissen die daar -in positieve of negatieve zin- een bijdrage aan hebben geleverd. Wells brengt dit alles daar fantastisch samen. Dit is dan ook een van de beste uitgewerkte meest verrassende fragmenten van het boek.

Kortom
Op het geniale af is een prachtig verhaal dat interessante thema’s behandeld. Toch had het verhaal op bepaalde vlakken wat meer diepgang kunnen gebruiken, voornamelijk door de personages naast onze hoofdpersoon wat verder uit te werken. Desalniettemin zal Francis’ verhaal je ontroeren. De intense blik, die direct in je ziel lijkt te kijken, van de persoon op het omslag past perfect bij Francis. De bewoordingen die Wells gebruikt om het opgroeien van Francis te verwoorden zijn prachtig. Kortom, het boek is het lezen absoluut waard!


In het kort

Titel: Op het geniale af
Auteur: Benedict Wells
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 304
Serie of stand-alone: stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_6931


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s