Zwarte Zomer – M.W. Craven

550x836

De Britse M.W. Craven heeft verschillende thrillers op zijn naam staan. Vooral zijn boeken met rechercheur Washington Poe in de hoofdrol worden goed beoordeeld. Zo won hij de Gold Dagger Award. In Nederland kunnen we nu ook genieten een van de delen van deze heerlijke serie, namelijk het tweede deel Zwarte zomer (naar het Nederlands vertaald door Fons Oltheten).

De tekst op het omslag
Hoe kan iemand zowel dood als levend zijn? Die vraag moet rechercheur Washington Poe beantwoorden als het slachtoffer van een brute moord ineens weer levend opduikt. Het is het begin van een bloedspannende nieuwe thrillerserie met rechercheur Washington Poe in de hoofdrol.

Jared Keaton: sterrenchef, charmant, charismatisch, psychopaat… En veroordeeld voor de brute moord op zijn dochter Elizabeth. Haar lichaam is nooit gevonden, en Keatons veroordeling is grotendeels gebaseerd op de getuigenis van rechercheur Washington Poe.
Als zes jaar later een jonge vrouw een afgelegen politiebureau binnenstrompelt met het onweerlegbare bewijs dat zij Elizabeth Keaton is, komt Poe, die Jared Keaton achter de tralies heeft gezet, in grote problemen. Zozeer zelfs, dat dit hem wel eens zijn baan kan kosten.

Sterke personages
Bij een nieuwe thriller-serie is de grote vraag : ‘Hoe zijn de hoofdpersonages?’. Hiermee staat of valt een serie immers. Als deze niet prettig zijn, is de wil om een volgend deel van een serie op te pakken minimaal. Gelukkig heeft Craven er in de Washington Poe-serie voor gezorgd dat de hoofdpersonages toegankelijk zijn en dat de lezer zich gemakkelijk in hen kan inleven. Zo is daar Washington Poe, een rechercheur die zich niet zo strikt aan de regel houdt, samen met zijn Beagle op het platteland woont en  een sterk rechtvaardigheidsgevoel heeft. Ook Tilly Bradshaw -intelligent, whizzkid en loyaal- speelt een grote rol. Craven zorgt er niet alleen voor dat zijn hoofdpersonages toegankelijk zijn; hij heeft zijn bijpersonages ook goed uitgewerkt. Zo is psychopoot Jared Keaton tenenkrommend en innemend tegelijkertijd en Rigg’s twijfel met betrekking tot Poe absoluut geloofwaardig. Een dosis humor ontbreekt ook niet: meermaals zal de lezer moet grinniken om een opmerking van de sociaal onhandige Bradshaw. De bijzondere band tussen Poe en Bradshaw is iets waar de lezer graag meer over wil weten. Dit verlangen wordt hopelijk in de vervolgdelen vervuld.

Had zijn aversie tegen Keaton ervoor gezorgd dat hij dingen was gaan zien die er niet waren, dat hij het bewijs slechts op één manier had uitgelegd, dat hij een verhaal had geconstrueerd dat alleen gebaseerd was op ondersteunende feiten, en dat hij alles wat daartegen inging als irrelevant had afgedaan?

Verrassend en goed uitgewerkt
De plot van Zwarte zomer zit goed in elkaar. Het verhaal start met met een passage uit de toekomst, waardoor de lezer weet waar hij naar toe leest. Met deze passage in het achterhoofd, construeert de lezer verschillende, mogelijke verlopen van het verhaal. Keer op keer worden deze bijgesteld door de informatie die Craven naar voren laat komen. Het gegeven dat niet een moordenaar gezocht moet worden, maar een rechercheur zijn gelijk moet bewijzen, zorgt voor een heerlijk en innovatief verloop. Men kan twisten over de geloofwaardigheid van het einde, maar vast staat dat dit verrassend en goed uitgewerkt is.

Kortom
Waarom de Nederlandse vertaling van Craven’s Washington Poe-serie gestart is bij het tweede deel, is onduidelijk. Gelukkig mag dat de pret (of liever: het leesplezier) niet drukken: naast het gegeven dat de lezer een sporadische verwijzing naar de Brandofferman niet snapt en de start van de band tussen hoofdpersonages Poe en Bradshaw mist, is het verhaal onderhoudend en goed te volgen, ook zónder het eerste deel Puppetshow gelezen te hebben. De sterke plot van Zwarte zomer wil je niet missen en de fijne personages Poe en Bradshaw doen reikhalzend uitkijken naar een volgend deel!


In het kort

Titel: Zwarte zomer
Auteur: M.W. Craven
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 354
Serie of stand-alone: Serie (#2)
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_9970


 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. roundworm schreef:

  Hі I am so excited I found your ԝeblоg, I really found you by error, while І was br᧐wsing on Digg for something else,
  Anyways I am һere now and would just like tο ѕay many thanks for a incredible post and a all round enjoyable
  blog (I also love the themе/design), I don’t have time to browse it аll at the minute but I havе book-markеd it and alsօ added
  your RSS feeds, so ᴡhen I have time I will be back to read m᧐re, Ꮲlease do keep up the awesome b.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s