Offer – Toni Coppers

toni coppers offer

Thriller | Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts (klik hier) | Verschenen in 2022 | 340 pagina’s

Toni Coppers werd geboren in het Vlaamse Sint-Truiden. Coppers is een veelgeprezen thrillerauteur. Hij won onder meer de Gouden Vleermuis trofee en de Hebban publieksprijs. Onlangs verscheen het derde deel in zijn serie over privédetective Alex Berger. Na De zaak Magritte en Val is daar nu Offer. Hierin leert de lezer Alex en zijn naasten beter kennen én wordt een viertal moorden in de Ardennen onderzocht. Dit boek is goed te volgen zonder de eerdere delen in de serie gelezen te hebben. Het is een spannende en snelle thriller die lastig weglegt.

De tekst op het omslag
Vier meisjes verdwijnen in het woud.
Het dorp zwijgt.
Dan worden ze gevonden…

Alex Berger, ex-flik en een wat bijzondere privédetective, is op retraite in de Italiaanse Alpen. Ver weg van zijn job waar hij zwaar over twijfelt, op zoek naar zichzelf en – om de lokale natuurvereniging blij te maken – ook op zoek naar een wolf.  In de Ardennen, in het oude Woud van Anlier, vindt een boswachter het lichaam van een jonge vrouw. Ze ligt naakt op een boomstronk, misbruikt en gewurgd. De plaats delict roept lugubere herinneringen op aan een cold case. Het onderzoek concentreert zich rond Suxy, een dorpje van niks midden in het woud, zo goed als zonder internet en telefoon, afgesloten van de wereld. Het is een dorp van oudjes, maar ook van zonderlingen en mensen die je ’s nachts liever niet tegen het lijf loopt. Sara Cavani van Interpol roept de hulp in van haar goede vriend. Alex Berger laat zijn wolf achter om mee te jagen op een veel gevaarlijker roofdier dat zich schuilhoudt in de bossen rond Suxy. Hij duikt onder in het enorme woud en wordt er geconfronteerd met zijn eigen angsten en demonen. Maar Alex is niet alleen… Ook de moordenaar zwerft er rond op zoek naar een volgende prooi.

Vlot – en goed doordacht – plot
De plot van Offer is sterk. Het vrijgeven van informatie gebeurt goed gedoseerd. De lezer blijft precies lang genoeg in het ongewisse om zelf mee te puzzelen met Alex, Roos en Sara. Er zijn voldoende personages om te verdenken, waardoor de ontknoping tot het einde toe een verrassing blijft. Het mysterieuze en zelfs wat beangstigende woud houdt ook de lezer in zijn ban. De snelheid van het verhaal is prettig. Korte en lange(re) hoofdstukken wisselen elkaar af. Het ene hoofdstuk geeft wat meer inzage in de psyche van de personages, het andere in het moordonderzoek. Coppers verstaat de kunst om een hoofdstuk op het juiste moment af te breken, waardoor de lezer niet anders kan dan aan het volgende hoofdstuk beginnen. Ten slotte is de plot goed doordacht. Alle puzzelstukjes worden in het slot in elkaar gelegd. Offer is dan ook een goed doordacht boek met een vlot plot, waardoor de lezer het met een tevreden gevoel weglegt.

“Dit is Suxy, denkt hij. Een dorpje […] met, zo ver als je kunt kijken, het immense woud, dat vier jonge vrouwen heeft opgeslokt en nooit meer losgelaten.”

Pakkende personages
Net als in Val zijn de personages krachtig uitgewerkt. Hun gevoelens en gedachten worden gedetailleerd beschreven, waardoor de lezer zich moeiteloos in hen kan inleven. De interessante voorgeschiedenis van Alex maakt het voor hem lastig zich tot anderen te verhouden. In Offer maakt hij hier grote stappen in. De nieuwe personages die worden opgevoerd – commissaris Roos en vader van een van de slachtoffers Hans – helpen daarbij. Coppers’ toegankelijke en gedetailleerde schrijfstijl zorgt ervoor dat je ook over hen nog meer wilt lezen. Zullen zij hun opwachting maken in een mogelijk volgend deel in deze serie?

Kortom
Met Offer heeft Toni Coppers een vlotte, goed doordachte thriller toegevoegd aan zijn oeuvre. De plot is sterk en de fascinerende personages leveren daar een belangrijke bijdrage aan.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s