De geheimen van Jaipur – Alka Joshi

on

Oorspronkelijke titel: The Secret Keeper of Jaipur | Roman | Uitgeverij Cargo (klik hier) | Verschenen in 2022 | Vertaald door Caecile de Hoog en Noor Koch | 352 pagina’s

De in de Verenigde Staten woonachtige Alka Joshi woonde tot haar negende in India. Ze heeft lange tijd in de reclame gewerkt, tot haar man haar overtuigde om eens fictie proberen te schrijven. Dat bleek een succes! Het leven van haar moeder in India inspireerde haar schrijfproces. Joshi’s debuutroman De hennakunstenares wordt wereldwijd gelezen en binnenkort verfilmd. De geheimen van Jaipur (uit het Engels vertaald door Caecile de Hoog en Noor Koch) is het tweede deel in deze trilogie. Het is opnieuw een sterk geschreven, levendig verhaal.

De tekst op het omslag
Het is 1969 en Lakshmi en haar man Jay Kumar wonen en werken inmiddels in de heuvels van Shimla. Lakshmi’s protegé Malik heeft zijn school afgerond en gaat stage lopen in het paleis van Jaipur. Hij mag werken aan het opzetten van een moderne bioscoop. Malik ontdekt al snel dat er weinig is veranderd in de beroemde Roze Stad. De rijke klasse heeft nog steeds alle macht in handen, en vanuit het paleis in Jaipur strekt een web van leugens en geheimen zich over de stad uit. Een ernstig ongeval verwoest de bioscoop tijdens de feestelijke opening, en Malik krijgt de schuld in zijn schoenen geschoven. Hij heeft het vermoeden dat er kwade opzet in het spel is. Als voormalig straatkind kan hij achter informatie komen die normaal verborgen blijft en hij gaat op onderzoek uit om zijn naam te zuiveren.

Krachtige personages
De geheimen van Jaipur start een aantal jaar na het einde van De hennakunstenares. Hoewel het verhaal meer diepgang heeft na het lezen van het eerste deel – de lezer kan dan namelijk details en verwijzingen naar andere personages beter in perspectief plaatsen – kan het verhaal ook afzonderlijk gelezen worden. De personages zijn krachtig. Lakshmi woont met onder meer Malik, haar assistent, in de bergen. Malik speelt in dit verhaal een grote rol. Zijn oog valt op Nimmi, een jonge wedure met twee jonge kinderen. Joshi heeft dit nieuwe personage erg sterk neergezet: haar twijfels, wensen en verlangens zijn haast tastbaar. Maar, Lakshmi blijft het personage waar de lezer de trilogie voor openslaat. Hoe ze zich verhoudt tot zichzelf, tot anderen en tot de wereld maakt haar ontzettend interessant. De lezer wil over haar blijven lezen.

“Binnen enkele seconden komt uit de zaal het oorverdovende lawaai van een instortend gebouw en het geschreeuw en gejammer van gewonde mensen.”

Grafisch
Het tempo van het De geheimen van Jaipur is erg prettig. Joshi versnelt en vertraagt op de juiste momenten. Dit plot is wat avontuurlijker dan dat van De hennakunstenares. Het smokkelen van goud, corruptie en een ingestort theater spelen bijvoorbeeld een grote rol. Toch past deze actie-laag goed in het verhaal. Joshi’s schrijfstijl, met name door de aandacht voor en grafische beschrijvingen van details en emoties, is daarbij cruciaal. De lezer waant zich al snel in de jaren ’60 in India. De kleuren van de kleding, de geuren van de vergezichten en de wervelende geluiden van de stad zorgen daarvoor. Joshi schrijft echter niet alleen over de prachten van het land; ook de armoede en klasse-structuur krijgt aandacht. Dit bij elkaar maakt dat het boek een levendige leeservaring biedt, waar de lezer zich volledig in kan verliezen.

Kortom
Het tweede deel in de trilogie rondom Lakshmi, De geheimen van Jaipur, is net als zijn voorganger ijzersterk. Joshi’s schrijfstijl, de interessante personages en dito context zorgen daarvoor. Het tempo in het verhaal is prettig. Voor je het weet, sla je de laatste bladzijde om. Zelfs dan hoeft de lezer niet te treuren. Op dit moment schrijft Joshi namelijk het slotdeel van de trilogie. Daarin staat Radha centraal, het zusje van Lasksmi die de lezer in het eerste boek heeft leren kennen. Ze werkt als een parfumeur in Parijs en komt daar niet los van haar verleden. Ik kijk er alvast reikhalzend naar uit!


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s