Het verre veld – Madhuri Vijay

on

9789029093439

Madhuri Vijay is een Indiaase, in Bangalore opgegroeide auteur. Na haar studie in Wisconsin sleepte ze verschillende prijzen voor het kortverhalen in de wacht. Haar debuutroman kreeg de titel Het verre veld en vertelt een schitterend verhaal over gezinsdynamiek en politieke onrust in India.

De tekst op het omslag
Na haar moeders dood reist Shalini, een bevoorrechte en rusteloze jonge vrouw uit Bangalore, naar een afgelegen himalayadorp in Kasjmir, de woelige noordelijke regio van India. Ze gelooft dat het verlies van haar moeder verband houdt met de verdwijning van Bashir Ahmed tien jaar geleden. Deze charmante kasjmierverkoper bezocht vroeger regelmatig haar ouderlijk huis. Maar hij blijkt niet gemakkelijk te vinden en tijdens haar reis wordt Shalini geconfronteerd met de politieke onrust in Kasjmir, en de consequenties voor de familie die haar in huis neemt. Wanneer het leven in het dorp steeds meer beladen wordt en oude conflicten dreigen uit te barsten in geweld, voelt Shalini zich gedwongen keuzes te maken. Keuzes die gevaarlijke gevolgen hebben voor de mensen van wie ze is gaan houden.

Prachtig plot
Het verre veld vertelt twee verhalen, met Shalini in de hoofdrol. In het ene verhaal zien we hoe Shalini opgroeit in een gezin dat met problemen kampt. Shalini’s moeder drukt met haar gemoedstoestand een grote stempel op het gezin . Wanneer Bashmir Ahmed bij hen aan de deur komt, heeft dat ook zijn weerslag op de gezinsdynamiek. In het andere verhaal zien we hoe Shalini na de dood van haar moeder afreist naar Kasjmir om Bashmir op te zoeken. Daar krijgt ze te maken met de onrust die zich afspeelt tussen hindoes en moslims, en de rol van militanten en militairen daarin. Vijay wisselt beide verhaallijnen af, maar schrijft altijd vanuit het perspectief van Shalini. Hierdoor openbaart Shalini zich als persoon steeds meer aan de lezer. Dat zit ingenieus in elkaar. Daarnaast is het boek sterk opgebouwd: langzaamaan kom je steeds meer te weten over hoe de problemen in Shalini’s gezin tot een hoogtepunt kwamen en waarom Shalini Bashmir zo graag wilde vinden. De kleinste open eindjes worden ingevuld. De ontkoping is schokkend. De verwevenheid van problemen in een gezin en in een cultuur absoluut de ingrediënten van een aansprekend en interessant boek.

‘Misschien zijn ze bang voor je,’ zei ik, iets nadrukkelijker naar zijn geweer kijkend dan mijn bedoeling was.

Het verhaal ingezogen
Vijay hanteert een prachtige schrijfstijl. Hoewel deze niet doorspekt is van zinnen die je wilt onderstrepen, is het wel in staat je mee het verhaal in te zuigen. De lezer moet wel even wennen aan alle namen en de sprongen in tijd, maar dat gebeurt snel door Vijay’s gebruik van precies de juiste woorden om het verhaal tot leven te brengen. Thema’s als angst, verdriet, schuld en verschillen tussen klassen worden vol gevoel uitgewerkt. Beschrijvingen van geuren van de Kasjmirse bergen, van hopeloosheid en tegelijkertijd verlangen naar het onbekende en van familiaire relaties zorgen ervoor dat onder andere India en Shalini na het dichtslaan van het boek in je gedachten blijven opdoemen.

Kortom
Het verre veld geeft de lezer inzicht in een andere cultuur en een prachtig, goed geconstrueerd verhaal. De opmaak en het omslag van het boek zijn prachtig. De focus op de verstoorde gezinsdynamiek van een gezin in Bangalore, de problemen die zich afspelen in Kashmir, een heel ander deel van India, en de samenkomst van deze ogenschijnlijke verschillende werelden is prachtig uitgewerkt. Vijay’s schrijfstijl zuigt je in het verhaal. Het boek laat je na de schokkende ontknoping verbluft achter. Het verre veld is een aanrader, helemaal voor de liefhebbers van Min Jin Lee’s Pachinko, Lisa See’s Het theemeisje en Jean Kwok’s De perfecte zus.


In het kort

Titel: Het verre veld
Auteur: Madhuri Vijay
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 480
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_7886


 

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s