Val – Toni Coppers

547x840

De Vlaamse Toni Coppers is geen onbekende in de thrillerwereld: zijn zeventiendelige(!) serie met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol is geliefd bij menig thrillerfan. Deze reeks is inmiddels ook verfilmd tot tv-serie. Nu is het tijd voor een nieuwe serie, moet Coppers gedacht hebben. Hij bracht onlangs namelijk zijn thriller Val uit, het eerste deel van een serie waarin privédetective Alex en verbindingsofficier Sara centraal staan.

De tekst op het omslag
Alex Berger, een wat bijzondere privédetective, was in een eerder leven commissaris bij de Moord in Brussel. Op zijn vijfenveertigste besliste hij zijn verleden overboord te gooien en sinds kort leeft hij teruggetrokken in Oostende. Alex is er niet echt ongelukkig: hij kijkt veel naar de zee en praat meer tegen de meeuwen dan met de mensen.

In Londen wordt Roisin Benting, eenentwintig en in de fleur van haar leven, in haar loft koelbloedig gewurgd. De moordenaar laat een souvenir achter op haar buik: een sneeuwbol met daarin een miniatuur van het Atomium. Als Sara, een van de weinige mensen voor wie Alex nog plaats heeft in zijn leven, bij Interpol opgezadeld wordt met deze onverklaarbare moord, roept ze de hulp in van haar ex-chef en boezemvriend. Een tweede slachtoffer valt, dit keer in Vlaanderen, en de familie Bonard komt in beeld: een steenrijke redersfamilie met aan het hoofd de mysterieuze David Bonard, een man die niemand in zijn omgeving toelaat en van wie niemand iets weet. Alex Berger belooft zijn vriendin wat research achter de schermen te doen. Dan gebeurt er iets vreemds: hij ontvangt een persoonlijk bericht van David Bonard, een uitnodiging voor een verblijf in zijn mythische landhuis aan het Meer van Lugano. Aan de zijlijn blijven staan, blijkt plotseling geen optie meer…

Heerlijke personages
Hoofdpersonages Alex en Sara zijn fascinerend. Zowel op werkvlak als persoonlijk vlak maken ze interessante keuzes. De inzage in hun gedachten, gevoelens en geschiedenis die Coppers de lezer geeft is schitterend en maakt de personages meerdimensionaal. De lezer kan zich dan ook gemakkelijk aan hen verbinden. De directe en toegankelijke schrijfstijl levert daaraan een grote bijdrage.

De man kwam naast [hem] staan, legde het gladde stuk touw rond diens nek en begon hem langzaam te wurgen.

Een fijn plot, dat op sommige vlakken wat meer aandacht verdiende
De plot van deze thriller is goed. De hoofdpersonages zoeken naarstig naar een verbinding tussen alle losse gebeurtenissen, precies zoals de lezer doet. En het fijne is dat deze verbinding lang onduidelijk blijft. Zijn ze überhaupt wel verbonden? Is er wel sprake van een seriemoordenaar? De ontknoping komt dan ook echt als een verrassing! Hierdoor komen bepaalde aspecten van de ontknoping wel erg abrupt, waardoor de lezer het gevoel krijgt dat Coppers wat meer aandacht aan de ontknoping had mogen besteden. Ze komen namelijk pas aan het einde van het boek ter sprake, en worden alleen oppervlakkig in het verhaal verwerkt.

Kortom
Val is een thriller met een goed en verrassend plot. Sommige aspecten van de ontknoping hadden echter iets verder uitgewerkt mogen worden. En de titel? Die is lastig te plaatsen. Hoofdpersonages Alex en Sara maken dit goed en laten de lezer verlangen naar het tweede deel in deze nieuwe serie.


In het kort

Titel: Val
Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Manteau
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 384
Serie of stand-alone: Serie (#1)
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_4664


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s