De kustmoorden – James Patterson en J.D. Barker

Oorspronkelijke titel: The Coast-to-Coast Murders | Thriller | Boekerij (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Ralph van der Aa | 496 pagina’s

James Patterson is misschien wel een van de bekendste thrillerauteurs. Zijn oeuvre bestaat uit bijna vijftig verhalen. J.D. Barker schrijft wat minder lang, maar is daardoor niet minder geliefd: zijn thrillers met Sam Porter in de hoofdrol worden wereldwijd verslonden. Patterson en Barker hebben nu hun krachten nu gebundeld. De kustmoorden (naar het Nederlands vertaald door Ralph van der Aa) is het resultaat en dat smaakt naar meer!

De tekst op het omslag
Al sinds hun traumatische kindertijd vertrouwen Michael en Megan Fitzgerald alleen elkaar. Ze moeten wel, na alles wat hun ouders hun hebben aangedaan. Als Michael thuiskomt en het lijk van een onbekende vrouw in zijn badkuip vindt, belt hij direct de politie. Maar als die even later op de stoep staat, hebben ze bewijs dat Michael het slachtoffer kende. Waarom kan Michael zich daar niets van herinneren? Het mag duidelijk zijn dat iemand een gruwelijk spel met hem speelt. Terwijl Michael wordt afgevoerd naar het politiebureau, zet Megan alles op alles om haar broer vrij te krijgen. Als het dodental oploopt en de moorden steeds meer herinneringen aan hun kindertijd oproepen, begint zelfs zij te twijfelen. Hoe goed kent ze haar broer echt?

Razendsnel
De plot van De kustmoorden is snel, ra-zend-snel. Vanaf de eerste pagina wordt de lezer meegezogen in de zaak van Michael Fitzgerald. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Tussen de hoofdstukken door is er geen tijd om op adem te komen: de gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, net als de vraagtekens. De verschillende perspectieven die gebruikt worden om het verhaal te vertellen, dragen daaraan bij. Patterson en Barker zorgen voor mysterie, achterdocht en veel ‘huh?!’-momenten. Tot aan de laatste pagina is het boek een grote puzzel, die zelfs de ervaren thriller-lezer verrast zal achterlaten. Lees vooraf niet teveel over de plot, maar start met lezen en geniet!

“Op een gegeven moment moet ik de kraan hebben dichtgedraaid, maar dat kan ik me niet herinneren. Ik weet alleen nog dat ik op de rand van het bad ging zitten en dat mijn ademhaling me in de steek liet.”

Mondjesmaat
Michael en Megan Fitzgerald zijn intrigerende personages, net als de personages in hun omgeving overigens. Er is bewijs dat Michael een moord heeft gepleegd, maar hij zegt zich daar niets van te kunnen herinneren. Is dat echt zo of liegt hij? Als lezer blijft deze vraag lastig te beantwoorden, omdat Patterson en Barker slechts mondjesmaat informatie over de personages vrijgeven. Naarmate het verhaal vordert, leert de lezer meer over de relaties en het verleden van de personages. Dat doet veel voor de plot, maar iets minder voor de band tussen lezer en personages. Is dat erg? Nee! De kustmoorden is duidelijk plotgedreven verhaal en dat is meer dan goed.

Er wordt gezegd dat dit de nieuwe thrillerserie van beide auteurs is. De sterke focus op de plot en de Fitzgerald’s heeft ervoor gezorgd dat de lezer het rechercheteam slechts beperkt heeft leren kennen. De nieuwsgierigheid naar het verdere verloop van deze serie is dan ook groot.

Kortom
De kustmoorden is een heel fijne, plotgedreven thriller. Het verrast, is heel snel en legt daardoor lastig weg. De verschillende perspectieven doen veel voor het verhaal. Hoewel de band tussen de lezer en de personages wat te wensen overlaat, is dat geen bezwaar: de plot maakt alles goed. Dat de krachtenbundeling van Patterson en Barker tot knetterende verhalen leidt, staat vast. De lezer zal ongetwijfeld uitkijken naar hun volgende boek.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. son370 schreef:

  Recent las ik de 3 Sam Potter thrillers, top boeken!

  Geliked door 1 persoon

  1. elskeleest schreef:

   Daar ga ik nu ook snel eens in beginnen! Fijn dat de serie jou al zo heeft kunnen bekoren.

   Like

   1. son370 schreef:

    Zeker weten! Heb ze achter elkaar door gelezen. Veel leesplezier Elske!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s