Stille schreeuw – Angela Marsons

9789402313192

Angela Marsons is dan misschien nog geen bekende naam in de Nederlandse thriller-wereld, in Engeland is ze dat zeker wel! Er zijn daar maarliefst drie miljoen exemplaren verkocht van haar Kim Stone-serie, die inmiddels uit twaalf(!) delen bestaat. De reviews liegen er ook niet om: op Goodreads krijgen de boeken gemiddeld meer dan vier sterren. Het eerste deel, met de titel Stille schreeuw, is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. En ik kan  je vast verkappen: hij is góéd!

De tekst op het omslag
Vijf mensen staan rondom een ondiep graf. Ze hebben om de beurt gegraven. Een graf voor een volwassene zou nog langer hebben geduurd. Het slachtoffer was onschuldig, maar ze hadden geen keus. Hun geheimen moesten bewaard blijven, ten koste van alles.

Een gewurgde schooldirectrice blijkt slechts het begin van een reeks gruwelijke moorden die de inwoners van Black Country doet huiveren. Na een lugubere vondst in een voormalig weeshuis realiseert detective Kim Stone zich dat de dader van al deze misdaden één en dezelfde is – en dat hij al dertig jaar actief is. Stone is de enige die de moordenaar kan ontmaskeren, maar ze wordt afgeleid door demonen uit haar verleden. Terwijl zij de duistere gebeurtenissen uit haar jeugd probeert te verwerken, blijft het dodental stijgen…

Een geweldig buitenverhaal..
Het buitenverhaal zit goed in elkaar. Het is verrassend. Marsons weet je meerdere malen op het verkeerde been te zetten en het duurt een lange tijd voordat je de puzzelstukjes in elkaar hebt gelegd. Je krijgt namelijk meerdere malen foutieve of incomplete informatie voorgeschoteld, waardoor je in je hoofd een incorrecte ontknoping construeert. Ook is het voldoende diepgaand. Het buitenverhaal krijgt in thrillers die deel uitmaken van een serie krijgen namelijk wel eens te weinig aandacht, waardoor de geloofwaardigheid van de personages beperkt wordt. Dat is bij Stille schreeuw absoluut niet het geval. Marsons’ schrijfstijl, die vlot, concreet en hedendaags is, draagt daaraan bij. Je kunt je moeiteloos inleven in de tweelingzussen Nicola en Beth, net zoals in William en zijn dochter Lucy, waardoor het haast jammer is dat zij slechts eenmalig ten tonele verschijnen in deze serie.

Het vrouwenlichaam lag deels onder water. Haar ogen waren open en haar blondgeverfde haren waaierden uit in het water en omlijstten haar gezicht.

..en een geweldig binnenverhaal
Daarnaast is het binnenverhaal intrigerend en het smaakt naar meer. Je leert Kim Stone, het hoofdpersonage van deze serie, al goed kennen. Haar cynisme, doorzettingsvermogen en unieke leiderschapsstijl maken haar een interessant personage. Toch worden nog niet alle puzzelstukjes omtrent haar verleden gelegd, zoals een goed eerste deel van een serie betaamt. De relaties en de dynamiek binnen het team dat Kim leidt, heeft Marsons mooi beschreven. De onderlinge grapjes die gemaakt worden -uiteraard met een kern van waarheid- laten het verhaal leven. Marsons maakt het team namelijk een belangrijk onderdeel van het verhaal, in plaats van het alleen laten dienen als middel om de moord op te lossen. Ik mag Bryant wel, die Kim scherp houdt door te zeggen wat hij denkt. Het gedrag van Stacey en Dawson lijkt sterk te zijn gevormd door hun verleden, waar nu nog slechts tussen neus en lippen door iets over gemeld wordt. Dat Kim de namen van haar teamleden afkort, bijvoorbeeld tot ‘Stace’, laat zien hoe goed de banden zijn. De korte hoofdstukken en de wisseling in perspectief, zorgen dat Kim in relatie tot ieder personage precies genoeg aandacht krijgen. Dit is verfrissend en het leest heerlijk!

Kortom
Het is heerlijk om weer een echte, fijne en ouderwetse thriller te lezen. Het doet denken aan een vlottere versie van de Sara Linton-serie van Karin Slaughter. Een geweldig buitenverhaal met een even zo goed binnenverhaal doen smachten naar het vervolg. Dat duurt niet lang meer: op 2 juni verschijnt namelijk deel twee uit de Kim Stone-serie met de titel Wreed spel. Kom maar op!


In het kort

Titel: Stille schreeuw
Auteur: Angela Marsons
Uitgever: Boekerij
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 368
Serie of stand-alone: Serie (Kim Stone #1)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_5050


 

5 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s