Voordat de koffie koud wordt – Toshikazu Kawaguchi

9789029093668

De Japanse regisseur Toshikazu Kawaguchi schreef vele prijswinnende toneelstukken. Een van deze toneelstukken, met de titel Voordat de koffie koud werd, is uitgebracht als zijn debuutroman en werd een bestseller in Japan. Inmiddels kunnen we in Nederland ook van dit prachtig vormgegeven verhaal genieten (vertaald door Maarten Liebregts).

De tekst op het omslag
In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Voordat de koffie koud wordt beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.

Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Sterke plotopbouw
Het verhaal is opgebouwd uit vier afzonderlijke, kortere verhalen. De personages uit de vier afzonderlijke verhalen hebben het café en de wil om in de tijd te reizen gemeen. Sommige personages komen in verschillende verhalen terug. Ieder draagt bij aan de ontwikkeling van het verhaal. Terwijl het eerst wat doelloos lijkt om naar het verleden terug te reizen – een van de regels is immers dat het verleden niet veranderd kan worden – verandert de visie van de lezer naarmate het verhaal vordert. De daadwerkelijke boodschap die in de laatste bladzijden duidelijk wordt is erg mooi. Het boek kan door de mooie en sterke plotopbouw met een bevredigend gevoel wordt dichtgeslagen.

Over een bepaalde zitplaats, in een zeker koffiezaakje, in een zekere wijk, bestaat een mysterieuze stadslegende. Naar verluidt kun je (…) naar een tijdstip naar wens verplaatsen. Er zijn echter (…) ontzettend vervelende regels.

Vlak
Ondanks de sterke plotopbouw, bleef het verhaal wat vlak. Een aspect dat daaraan heeft bijgedragen, is de herhaling. Zo worden de zeven regels die samenhangen met het terugreizen naar het verleden in elk verhaal herhaald. Niet in een verkorte vorm, maar steeds opnieuw in hun volledige hoedanigheid. Ook de personages bleven wat vlak. Kawaguchi gaat voornamelijk de breedte in wat betreft de karakters: de lezer leert hoe de personages zijn geworden tot wie ze zijn vóór het tijdreizen. Dit neemt ook de meeste ruimt van het verhaal in beslag. Het daadwerkelijke tijdreizen en het reflecteren daarop krijgt relatief gezien weinig aandacht. De gevoelens of gedachten wanneer zij, om verschillende redenen, terugkeren naar het verleden worden slechts summier beschreven. Hier had de auteur de diepte kunnen opzoeken.

Kortom
Voordat de koffie koud wordt is een goed opgebouwd verhaal met een mooie boodschap. De regels die horen bij het tijdreizen (welke overigens wel erg vaak herhaald worden) zorgen voor verrassende wendingen. Het boek is prachtig vormgegeven. Doordat de personages vlak blijven en Kawaguchi relatief weinig aandacht besteed aan het daadwerkelijke tijdreizen en de reflectie daarop, wordt de potentie van het verhaal niet volledig uitgewerkt. Dat is een groot gemis, ondanks dat het boek plezierig leest.


In het kort

Titel: Voordat de koffie koud wordt
Auteur: Toshikazu Kawaguchi
Uitgever: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 256
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_3922


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s