Fiftyfifty – Steve Cavanagh

Steve Cavanagh is een Ierse thrillerauteur. Zijn thrillers Dert13n en Verdraaid werden door menig lezer (inclusief mijzelf) verslonden. Eddie Flynn, het hoofdpersonage uit Dert13n, werkt in Cavanagh’s meest recente werk van Cavanagh weer aan een nieuwe zaak. In Fiftyfifty beschuldigen twee zussen elkaar van de moord op hun vader. Maar wie heeft het gedaan? Cavanagh zet met deze vraag opnieuw een intrigerende whodunnit neer.

De tekst op het omslag
De zussen Alexandra en Sofia Avellino hebben net, afzonderlijk van elkaar, het verminkte lichaam van hun vader gevonden. Doodsbang bellen ze allebei de politie. Ze weten het zeker: de ander heeft het gedaan. Maar een van de vrouwen liegt! Een van deze vrouwen is de echte moordenaar. Beide zussen worden in hechtenis genomen, in afwachting van een eventuele veroordeling voor moord. Je zou denken dat dit wel de laatste plek op aarde is waar de schuldige hoopte te eindigen. Maar dan heb je het mis. En dan is het aan advocaat Eddie Flynn om de waarheid te achterhalen

Achtbaan
Zoals de lezer van Cavanagh gewend is, is niets wat het lijkt in Fiftyfifty. De lezer wordt meermaals op het verkeerde been gezet. Dit wordt gedaan door een vernuftige wisseling tussen perspectieven en ook de moordenaar een stem te geven. Hierdoor wordt incomplete informatie gedeeld, waardoor de lezer foutieve conclusies kan trekken. De verdenkingen van de lezer blijven daardoor ook niet constant: in het ene hoofdstuk is hij of zij ervan overtuigd dat Alexandra de moordenaar is; in het andere hoofdstuk dat Sofia de moordenaar is. Het lezen voelt daardoor als een ware achtbaan, waarvan je eigenlijk niet wilt dat de rit eindigt. Fiftyfifty blijft tot aan het einde toe een verrassing, met een uiteraard onvoorziene looping, en is een feest om te lezen.

Ze was precies waar ze wilde zijn. Waar ze had gepland te zijn.

Fijne personages
Opnieuw zijn de personages uit de reeks met Eddie Flynn in de hoofdrol fijn. Vergeleken met Dert13n leren we het leven van personages buiten de moordzaak in dit deel minder goed kennen. Waar er in het vorige deel veel aandacht voor Flynn’s ex-vrouw en dochter was, komen zij hier slechts sporadisch ter sprake. Toch weet Cavanagh voldoende verdieping in de voor ons bekende personages (Eddie, Harry en Harper) aan te brengen, bijvoorbeeld door meer te focussen op hun professionele ontwikkelen. Daarnaast voelen de nieuwe personages (bijvoorbeeld Kate) als eigen. Het houdt de aandacht van de lezer vast en doet verlangen naar meer.

Kortom
Fiftyfifty is het nieuwe deel in de thrillerserie rondom Eddie Flynn. De plotopbouw is fantastisch, de schrijfstijl toegankelijk en de personages fijn. Na dit deel kan iedereen beamen: Cavanagh is de koning van de plottwists.


In het kort

Titel: Fiftyfifty
Auteur: Steve Cavanagh
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 346
Serie of stand-alone: Serie (#5)
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_7313


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s