De moordclub (op donderdag) – Richard Osman

530x840

Richard Osman is televisieproducent en presentator voor de BBC. Nu mag hij ook auteur aan dit rijtje toevoegen. Zijn debuutroman, met de titel De moordclub (op donderdag) (naar het Nederlands vertaald door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre), is verschenen. Leesplezier gegarandeerd!

De tekst op het omslag
In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

De grappige én gevoelige snaar
Osman’s schrijfstijl is erg toegankelijk. Hij leunt sterk op spreektaal, wat maakt dat het verhaal zich haast als een televisieserie in je hoofd afspeelt. De lezer wordt niet getrakteerd op verfijnde beschrijvingen of poëtische vergelijkingen. Wél op een flinke dosis humor. Er verschijnt geregeld een glimlach op het gezicht van de lezer om de keuzes die de personages maken of de manier waarop ze een boodschap overbrengen. Gelukkig weet Osman ook de gevoelige snaar te raken, onder andere door de worstelingen waar bejaarden mee te maken krijgen een plek te geven in e verhaallijn. De toevoeging daarvan geeft het verhaal wat meer diepgang. Wat ook benoemd dient te worden, is dat Osman een goed opgebouwd en verrassend plot heeft gecreëerd. Hij verzwijgt steeds voldoende om de lezer te laten snakken naar de volgende pagina.

Als ik afga op vandaag, wordt dit moordonderzoek één groot feest! 

Energieke bejaarden
De bejaarden in dit boek zijn niet de standaard-bejaarden die je uit andere verhalen kent. Ze zijn niet humeurig, niet (erg) vergeetachtig en geen digibeet. Ze zijn energiek en willen zoveel mogelijk plezier uit het leven halen. Ieders persoonlijkheid brengt een eigen kleur aan het verhaal. Osman heeft dit knap gedaan: de karakters zijn zo verschillend en hij weet dat zo goed in taal te vatten, dat eigenlijk niet nodig was om bij het wisselen van perspectief expliciet aan te geven wie het woord krijgt. De snelheid en gewiekstheid van de personages is niet altijd even geloofwaardig, is soms al vergezocht voor een niet-bejaarde. Helemaal door het gegeven dat de bejaarden wel linken leggen en informatie achterhalen en de politie niet. Doet dit af aan het leesplezier? Absoluut niet: het is een feestje om Elizabeth, Joyce, Ron en Ibrahim te leren kennen!

Kortom
De moordclub (op donderdag) is een grappige en hartverwarmende detective slash roman. De plot is verrassend en de personages uniek. Hoewel het misschien niet zo hoog scoort op de geloofwaardigheid, scoort het maximaal op leesplezier. Zal er een vervolg verschijnen met deze energieke bejaarden (en interessante politieagenten) in de hoofdrol? De lezer zal ongetwijfeld duimen.


In het kort

Titel: De moordclub (op donderdag)
Auteur: Richard Osman
Uitgever: Cargo
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 428
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_6576


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s