Oktober: vijf veelbelovende boeken die deze maand verschijnen

Untitled_oct

Elke dag verschijnen er heel veel boeken; van verschillende grootte, auteurs en uitgeverijen. Ik maak het spreekwoordelijke bos graag wat overzichtelijker voor je, door de vijf boeken te selecteren die deze maand verschijnen en waar ik het meest naar uitkijk.


5f742_9789038809441_cvr

Kim Jiyoung, geboren in 1982 – Nam-joo Cho
In een klein, net appartement aan de rand van de metropool Seoul woont Kim Jiyoung, een dertigjarige millennial die onlangs haar kantoorbaan heeft opgegeven om fulltime voor haar pasgeboren dochter te kunnen zorgen. Maar al snel begint ze vreemde symptomen te vertonen die haar man, ouders en schoonouders verontrusten: Jiyoung imiteert de stemmen van andere vrouwen – levend en zelfs dood.

Terwijl ze dieper in deze psychose duikt, stuurt haar echtgenoot haar naar een psychiater. Jiyoungs hele leven komt voorbij. Een verhaal doordrenkt van frustratie, doorzettingsvermogen en onderwerping. De rode draad: haar gedrag wordt altijd gecontroleerd door de mannelijke figuren om haar heen.

Verschijnt: 13 oktober 2020
Aantal pagina’s:
160
Uitgegeven door: Nijgh & van Ditmar
Leesfragment: niet beschikbaar


9789024583317-goede-buren-l-LQ-f.jpg

Goede buren – Mattias Edvardsson
Micke en Bianca Andersson verhuizen naar een idyllische buitenwijk van Stockholm die perfect lijkt voor hun gezin. Maar als ze hun buren leren kennen, komt er langzaam een gevoel van onbehagen op. Als Bianca ernstig gewond raakt, lijkt het in eerste instantie een tragisch ongeluk. Terwijl ze worstelt voor haar leven in het ziekenhuis, groeit de twijfel bij de politie en de buurt. Micke heeft altijd in gerechtigheid geloofd. Maar wat gebeurt er als de enige uitweg lijkt te zijn om het recht in eigen hand te nemen?

Verschijnt: 13 oktober 2020
Aantal pagina’s: 
448
Uitgegeven door: Luitingh-Sijthof
Leesfragment: niet beschikbaar


511x840

Duizend ogen – Samanta Schweblin
In Schweblins roman zijn kentukis zijn de nieuwste rage. Overal ter wereld schaffen mensen ze aan, een beetje knullig gefabriceerde panda’s, draakjes of kraaien, surrogaathuisdieren die gezelschap betekenen. De koper beslist welke kentuki hij koopt, maar hij weet niet wie degene is die het via software op afstand bestuurt en meekijkt. Alsof je een zwijgende vreemdeling uitnodigt bij je te komen wonen.

Voor Alina betekent het troost na een mislukte relatie; Emilia mist haar geëmigreerde zoon, maar heeft via de kentuki van een jonge vrouw toch het idee van huiselijkheid en contact; Enzo koopt een kentuki voor zijn zoontje maar ontwikkelt er zelf een band mee. Twaalf personages over de hele wereld voert Schweblin ten tonele.

Gevaar van oversharing en voyeurisme in onze tijd van social media worden met Schweblins kenmerkende touch of horror subtiel en overtuigend beschreven, maar het is de manier waarop ze de bijna pijnlijke kwetsbaarheid en hoop van haar personages beschrijft, die ronduit indrukwekkend is.

Verschijnt: 15 oktober 2020
Aantal pagina’s: 
264
Uitgegeven door: Meridiaan
Leesfragment: niet beschikbaar


539x840

Voor als ik er niet meer ben – Rebecca Ley
Sylvia heeft nog maar weinig tijd. Binnenkort bestaat ze alleen nog in de herinnering van de mensen die van haar hielden. Omdat ze weet dat haar man Paul dan hulp nodig zal hebben, begint ze een handboek voor hem te schrijven, voor wanneer ze er niet meer is. Over hoe om te gaan met de woedeaanvallen van hun zoontje, en wat hij hun achtjarige dochter kan geven wanneer ze jarig is. Ook kleine dagelijkse momenten uit hun gezamenlijke leven tekent ze op, om dat geluk te vereeuwigen. Maar om helemaal eerlijk te kunnen zijn moet ze een geheim uit haar verleden onthullen.

Verschijnt: 15 oktober 2020
Aantal pagina’s: 
320
Uitgegeven door: Nieuw Amsterdam
Leesfragment: niet beschikbaar


9789048848249

Oogst – Sien Volders
Alina reist met haar zoon Lucian van haar geboortedorp in Roemenië naar Sicilië om daar in een tomatenkwekerij te werken. Ze komen terecht op een afgelegen plantage. Terwijl Alina moeizaam een leven opbouwt voor haar en haar zoon, ontmoet Lucian twee jongens van zijn leeftijd: Paolo en Anwar. Gedurende het jaar waarin ze bevriend zijn, vechten de drie jongens met elkaar, voor elkaar en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt.

Verschijnt: 21 oktober 2020
Aantal pagina’s: 
224
Uitgegeven door: Hollands Diep
Leesfragment: niet beschikbaar


Op naar een mooie leesmaand!3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. son370 schreef:

  zitten een paar goeie tussen denk ik! Bedankt voor het delen. Groetjes, Sonja

  Geliked door 1 persoon

  1. elskeleest schreef:

   Wat leuk om te lezen, Sonja! Alvast veel leesplezier gewenst!

   Like

   1. son370 schreef:

    Genoeg inspiratie, komt goed!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s