Een voor een – Ruth Ware

on

790x1200

Ruth Ware, ook wel queen of suspense genoemd, heeft al menig thriller geschreven. Titels als De vrouw in suite 10, In een donker donker bos en De dood van mevrouw Westaway zijn allen afkomstig van haar hand. Onlangs verscheen Een voor een (naar het Nederlands vertaald door Hanneke van Soest). Dit boek is inmiddels genomineerd voor de Goodreads’ Beste mysterie en thriller van 2020-award. De perfecte thriller voor deze tijd van het jaar!

De tekst op het omslag
In het exclusieve alpineskigebied Saint-Antoine komen aandeelhouders en directeuren van Snoop, een ultra-populaire app voor muziek, samen om de deal van hun leven te sluiten. Zal de samenhorigheid overeind kunnen blijven als er zoveel geld op tafel ligt? Zullen ze allemaal miljonair worden of zullen sommigen in de kou blijven staan? De deadline nadert en de spanningen lopen hoog op… Maar dan snijdt een lawine het chalet af van alle hulp en verdwijnt een bestuurslid in de sneeuw. Alles lijkt erop dat ze gevangen zitten met een moordenaar, die het uiterste doet om zo te krijgen wat hij wil. Wie is tot deze moord overgegaan en hoelang duurt het voordat de moordenaar opnieuw toeslaat?

Stereotypen met een twist
Het verhaal opent met een ludieke introductie van een aantal van de belangrijkste personages uit het boek. De lezer leest hun mederwerkers-pagina’s op de website van Snoop. Dit geeft direct een goed (stereotype) beeld van hen. Dat de personages gekarakteriseerd worden door stereotype trekjes, helpt de lezer het grote aantal personages (tien Snoop-medewerkers en twee chalet-medewerkers) uit elkaar te houden. Toch weet Ware enkelen van hen interessanter te maken door karaktertrekken toe te voegen die niet direct bij hen passen. Daardoor worden ze verrassend en zal de lezer hun gedrag niet direct kunnen voorspellen. Dit geldt met name voor de twee personages door wiens ogen het verhaal wordt verteld: chalet-medewerker Erin, die zich verstopt voor haar verleden, en Snoop-aandeelhouder en voormalig Snoop-medewerker Liz, die ook de nodige geheimen heeft. Het is jammer dat dit niet voor alle personages gedaan is.

“Volgens mij is ze d-dood!”

Niet verrassend, wel boeiend
Aan de start van het verhaal weet de lezer al dat er vier mensen het verblijf in de chalet in Saint-Antoine niet zullen overleven. Maar wie? En wie heeft daarvoor gezorgd? En waarom? Deze vragen staan garant voor een fijne whodunnit. Ware heeft de winterse sfeer perfect weten neer te zetten; het winterse weer geeft het verhaal wat extra schwung. De ontknoping van de plot is niet verrassend voor de ervaren thrilllerlezer; het is namelijk al snel duidelijk wie de dader is. Toch weet Ware verrassing en verdieping te creëren door de uitwerking van het ‘waarom’. De combinatie zorgt ervoor dat de lezer tot de laatste bladzijde geboeid blijft.

Kortom
Een voor een is door de winterse sfeer een fijne whodunnit om te lezen in deze tijd van het jaar. De opzet van het boek heeft veel weg van Lucy Foley’s De jachtpartij. Dat geldt voor zowel de opbouw, de personages, als de plot. Maar.. Een voor een is de favoriet. Hoewel de dader niet verrassend is, is het motief dat wel. Ware heeft een verhaal neergezet dat goed in elkaar zit en vermakelijk is om te lezen.


In het kort

Titel: Een voor een
Auteur: Ruth Ware
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 368
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star2 star2

IMG_8850


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s