De beste boeken van 2020 | Elske Leest

IMG_9038

2020 was een raar jaar. Op zijn zachtst gezegd. Gelukkig waren daar boeken die ons het jaar door hielpen. Volgens Goodreads las ik in 2020 134 boeken, die bij elkaar zo’n 48.741 pagina’s omvatten. In dit artikel heb ik mijn tien favoriete boeken, die het afgelopen jaar in het Nederlands zijn verschenen, geselecteerd. 


– 10 –

550x836-2

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is misschien wel het boek dat ik het snelst verslonden heb in 2020. Deels speelt het zich af in het oude Hollywood en deels in het nu. Het boek is een emotionele rollercoaster met heel fijne personages, die je de wereld om je heen absoluut doet vergeten. Ik noemde het “een onvergetelijke leeservaring”.  Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 9 –

9789029093972

Een gezin, bestaande uit ouders en twee jonge kinderen. Een zeilboot. Een reis om de wereld. Deze ingrediënten maakten Overstag -dat op zoveel verschillende manieren ook symbolisch prachtig is- tot een boek waar ik nog vaak aan terug dacht. Zoals ik in mijn recensie al schreef: “Mijn advies? Lees Overstag. Ga aan boord van de Juliet. Geniet van dit mooie, tragische verhaal.”  Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 8 –

9789048848249-2

Van Volders’ schitterende, bondige taal was ik in Noord al onder de indruk. In haar nieuwste boek, Oogst, weet ze hier opnieuw mee te overtuigen. Hoewel Oogst geheel anders is, is het net zo aangrijpend en beklemmend. Dit gecombineerd met de maatschappelijk relevante onderwerpen en sterke opbouw zorgen ervoor dat ik Volders’ komende werken zonder twijfel zal aanschaffen. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 7 –

47655776f884f446384d96b61f6c33f7-364x0-c-default

Over de Vietnamoorlog las ik nog niet eerder zo’n rijk en gedetailleerd boek. In De bergen zingen geeft Phan Que Mai een schokkend en tegelijkertijd mooie inkijk in deze oorlog en de nasleep ervan door de ogen van verschillende generaties. Dat ze dit heeft gebaseerd op belevenissen van haar eigen familie, maakt het geheel nog sterker. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 6 –

9789048851034

De vervlogen helft vertelt over de tweelingzussen Desiree en Stella, die opgroeien in een zwarte gemeenschap. Op vroege leeftijd scheiden hun wegen. De lezer leest hoe ieder zich afzonderlijk ontwikkelt, maar hoe beide ook worstelen met identiteit en racisme. Bennett heeft een prachtig verhaal neergezet. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 5 –

9200000114704918

Een Fins gezin bestaande uit vader, moeder en twaalf broers en zussen, allemaal even verschillend, zorgt in dit boek voor een interessant verhaal. De details en relaties maken het een boek om niet te vergeten, net als de opbouw overigens.  Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 4 –

511x840

Over geen enkel boek heb ik meer gedacht én gepraat dan Duizend ogen. In dit boek staan kentui’s centraal: knuffelbeesten voorzien van camera en microfoon, die bestuurd worden door een medemens. De wereld die Schweblin schetst is beangstigend en realistisch tegelijkertijd. Hoe zou jij omgaan met kentuki’s? En zou je er een willen zijn of een willen bezitten? Deze vragen hebben uren gespreksstof opgeleverd. Los daarvan is de opbouw en schrijfstijl sterk. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 3 –

525x840Ik ben er niet was een boek dat volledig onder mijn huid ging zitten. De emoties van de hoofdpersonages wist Spit overtuigend en krachtig over te brengen naar de lezer. Wat zou jij doen als je partner een bipolaire stoornis blijkt te hebben?  Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 2 –

550x827

Greenwood is het meest creatieve, ingenieus verweven boek van 2020. Misschien wel dat ik ooit heb gelezen. Het gehele boek is doordrenkt met bomen – van de opbouw, tot de personages, tot de metaforen. Fantastisch! Zonder al te veel weg te geven, kan ik je alleen maar aanraden het te lezen. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

1

5e8d6_9789038808345_cvr

Mijn favoriet van het afgelopen jaar was Hamnet. De emotie die O’Farrell in het verhaal heeft weten te leggen, is ongekend. Zelfs met een verhaal dat vrij eenvoudig is, wist ze me door haar schrijfstijl en creatieve zijpaden helemaal mee te nemen. Mijn volledige recensie kun je hier lezen.


Op naar 2021, waarin ongetwijfeld weer fantastische boeken worden uitgegeven. Benieuwd naar een voorproefje van de boeken die in het voorjaar verschijnen? Dat kun je hier vinden.

Wat is jouw favoriete boek uit 2020?


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s