De beste boeken van 2021 | Elske Leest

Ook 2021 was, net als 2020, een raar jaar. Op zijn zachtst gezegd. Gelukkig waren daar boeken die ons het jaar door hielpen. Volgens Goodreads las ik dit jaar 94 boeken, die bij elkaar 31.266 pagina’s omvatten. In dit artikel heb ik mijn tien favoriete boeken, die in het afgelopen jaar zijn verschenen, geselecteerd. 


– 10 –

Op de valreep van dit jaar las ik Middernachtbibliotheek van Matt Haig. Eerder genoot ik van zijn De wezens. De jubelrecensies maakten me toch wat huiverig om aan dit boek te beginnen. Maar.. dat was nergens voor nodig! Haig’s vlotte schrijfstijl en de ijzersterke, prachtige boodschap van dit verhaal maakten dat het boek echt niet in mijn toplijstje van 2021 kon ontbreken.

– 9 –

Het debuut van Elizabeth Wetmore, Valentijn, liet me niet los. Door de ogen van verschillende vrouwen lezen we hoe Gloria’s verkrachting de gemeenschap als geheel en de vrouwen individueel beïnvloedt. Het verhaal bouwt op naar een emotionele en aangrijpende climax -eigenlijk meerdere- die zorgt voor een onvergetelijk einde. Mijn volledige recensie lees je hier.

– 8 –

Ach, Shuggie Bain van Douglas Stuart. De combinatie van de heldere, beeldende beschrijvingen van de context en de dialogen-in-accent, laten de lezer zich moeiteloos in het Glasgow van de jaren ’80 wanen. Het verhaal is niet snel en hangt niet van grote gebeurtenissen aan elkaar. Het is de kwetsbare sfeer en de intense dynamiek tussen moeder en zoon die lezer overrompelen. Mijn volledige recensie lees je hier.

– 7 –

Wat weet jij over de geschiedenis van Cyprus? Ik niet zoveel, totdat ik Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak las. Deze indrukwekkende roman vertelt een bitterzoet liefdesverhaal. De unieke vertelstem van de vijgenboom (en alle boomgerelateerde metaforen) zijn een sterke toevoeging. Mijn volledige recensie lees je hier.

– 6 –

Het meest unieke boek van 2021 was ongetwijfeld Een reiziger van John Boyne. De unieke plot, de levensechte schrijfstijl en de fantastische personages zijn uit de kunst. De verbindingen tussen de hoofdstukken zijn sterk en krachtig. ‘Een reiziger’ is een verhaal waar de lezer zo blanco mogelijk in moet gaan, om er maximaal van te kunnen genieten. Want dat ga je, ongetwijfeld! Mijn volledige recensie lees je hier.

– 5 –

Jennifer Nansubuga Makumbi’s De eerste vrouw is een boek van formaat. Letterlijk en figuurlijk. Makumbi weet de lezer vlot en beeldend onder te dompelen in het leven in Oeganda. Het verhaal is naast leerzaam ook hartverwarmend én hartverscheurend. Mijn volledige recensie lees je hier.

– 4 –

In de kerstvakantie was ik toe aan iets anders en besloot Wolkenstad van Anthony Doerr op te pakken. En wat ben ik blij dat ik besloot dit boek te lezen! De verhalen van vijf buitenbeentjes worden ingenieus in elkaar gevlochten. Een fantastische leeservaring voor iedereen die van boeken houdt (en laat de omvang van het boek je niet afschrikken; er zijn veel witpagina’s en het leest heel vlot!). Mijn volledige recensie kun je hier lezen.

– 3 –

In Het meisje met de luidende stem van Abi Daré leert de lezer de directe, analyserende en grappige Adunni kennen. Ze groeit op in een arm Nigeriaans dorp en wil maar één ding: onderwijs om onafhankelijk te worden. Daré’s schrijfstijl is bijzonder (en) krachtig, waardoor Adunni tot leven komt. Mijn volledige recensie lees je hier.

– 2 –

Sally Rooney’s meest recente roman, Prachtige wereld, waar ben je, las ik binnen 24 uur uit. Ik vond Normale mensen goed, maar dit verhaal was van een heel ander niveua. Het was herkenbaar, prachtig beschreven. De gevoelens van de hoofdpersonages wisten me diep te raken.

– 1 –

Mijn favoriet van het afgelopen jaar is Against the loveless world van Susan Abulhawa. Het verhaal is rauw en vol emotie. Daarnaast is het ontzettend leerzaam en heeft het een prachtige opbouw en een ijzersterk hoofdpersonage. Voor de liefhebbers van onder andere Huis in brand en 10 minuten 38 seconden in deze wereld. Helaas is het nog niet in het Nederlands verschenen.


Op naar 2022, waarin weer fantastische boeken worden uitgegeven! Benieuwd naar een voorproefje van de boeken die in het voorjaar verschijnen? Dat kun je hier vinden.

Wat is jouw favoriete boek uit 2021?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s