De wezens – Matt Haig

on

Oorspronkelijke titel: The Humans | Roman | Lebowski | Verschenen in 2017 | Vertaald door Monique ter Berg | 320 pagina’s

De Britse Matt Haig studeerde Engels en geschiedenis. Zijn literaire carrière is indrukwekkend: hij schreef fictie en non-fictie, voor kinderen en volwassenen, en werd meermaals genomineerd voor een literaire prijs. De wezens (vertaald door Monique ter Berg) was zijn tweede titel, na Een ongewone familie, die in het Nederlands verscheen. Dit boek heeft een universele en hartverwarmende boodschap.

De tekst op het omslag
Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een op het eerste gezicht perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo’n aardige man. Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over ‘de wezens’ op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen, en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden – zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is – moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op onze wereld.

“Langzamerhand kwam ik erachter dat mensen dachten dat ze hun eigen leven bepaalden en daarom ontzag hadden voor vragen en testen. Die gaven ze het gevoel dat ze macht hadden over degenen die verkeerde keuzes maakten en onvoldoende hun best deden voor de goede antwoorden.”

Een universele en hartverwarmende boodschap
Wat maakt dit boek zo krachtig? De observaties van de mens. Zowel de positieve en negatieve kanten worden belicht. Haig’s pen is duidelijk, krachtig en raak. Dit maakt het werk erg toegankelijk. Het zorgt voor een lach en een traan. Hoewel de observaties grappig worden neergezet, schuilt er absoluut een zekere mate van triestheid in. Het doet de lezer nadenken over wat er écht toe doet. Hij of zij kan zich moeiteloos inleven in Andrew’s indringer, net als in Andrew’s vrouw en zoon, waardoor het méér is dan een verhaal over buitenaards leven. De boodschap is namelijk universeel en hartverwarmend: liefde maakt het leven. En dat, dat is goed om eens vaker in ons achterhoofd te houden.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s