Verbrande suiker – Avni Doshi

on

Oorspronkelijke titel: Burnt Sugar / A Girl in White Cotton | Roman | Xander Uitgevers (link) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Luud Dorresteijn en Maaike Harkink | 304 pagina’s

Avni Doshi werd geboren in India en groeide op in Amerika. Momenteel woont ze in Dubai. De lastige relatie die ze met haar moeder had, inspireerde haar tot het schrijven van haar debuutroman: Verbrande suiker (naar het Nederlands vertaald door Luud Dorresteijn en Maaike Harkink). Het kwam in 2020 op de shortlist van de Booker Prize. Hoewel het de prijs niet won, is het een debuut dat indruk maakt.

De tekst op het omslag
Antara is als kind volledig aan haar lot overgelaten. Haar moeder Tara leidde een losbandig leven: ze verliet een liefdeloos huwelijk en vertrok naar een ashram, leefde even als bedelaar (vooral om haar ouders te treiteren) en was jarenlang geobsedeerd door een dakloze kunstenaar. Nu Antara volwassen is en Tara begint te dementeren, zoekt ze naar een manier om hun gedeelde verleden een plek te geven – want misschien verschilt ze niet eens zo veel van haar moeder. Op indrukwekkend luchtige wijze en met bijtende humor beschrijft Doshi de problematische relatie tussen Tara en haar dochter Antara. Ze beantwoordt op messcherpe wijze de complexe vraag: hoe zorg je voor je moeder als zij nooit voor jou heeft gezorgd?

Rauw, puur en intens
Verbrande suiker is een rauw, puur en intens verhaal. Doshi heeft gezorgd voor echte personages, zonder opschmuck. Geen enkel personage en geen enkele situatie is mooier gemaakt dan het is. Het verhaal komt daardoor keihard binnen. Hoewel sommige situaties ongemakkelijk zijn, zoals Antara’s gedachten over seks met haar vader, beperkt Doshi’s taalgebruik de last van dit ongemak voor de lezer. Een stift om mooie zinnen te markeren mag niet ontbreken bij het lezen van dit boek. Daarnaast slaagt Doshi erin om in een enkele zin een hele rake gedachte op te werpen over een willekeurig thema, zoals genderverschillen en -rollen of kunst. Dit verrast steeds opnieuw. Haar intelligente en indringende schrijfstijl zorgt voor een mooie leeservaring.

“Misschien is het vooral het gevoel dat blijft hangen, meer nog dan de persoon. Hij maakte haar een poos lang gelukkig en omdat ze zich alleen de grote lijnen herinnert, zijn de details onbelangrijk geworden.”

Herinneringen: in hoeverre raken ze de realiteit?
Het grootste thema in het boek is de herinnering. Hoe dichtbij de realiteit liggen onze herinneringen? In hoeverre zijn ze onderhevig aan onze eigen interpretaties en in hoeverre her- of vervormen ze door de tijd? Kunnen we überhaupt wel vertrouwen op ons geheugen? Deze vragen gaan een steeds duidelijkere rol spelen naarmate het verhaal vordert. Specifiek gezegd: Het trauma dat Antara heeft meegemaakt tijdens het opgroeien, haar verlatingsangst en haar herinneringen aan die periode, hoeveel daarvan is echt? De opbouw die Doshi heeft aangebracht speelt daar een grote rol in. Het is prachtig hoe Antara daar inzicht in geeft en krijgt.

Kortom
Met Verbrande suiker heeft Avni Doshi een meedogenloos debuut neergezet. De rol van het geheugen en herinneringen maakt het verhaal interessant. Haar schrijfstijl is krachtig en intelligent. Het zorgt ervoor dat de gebeurtenissen blijven nadreunen en dat de lezer wil weten hoe het verhaal zich verder ontvouwt. De relatie tussen moeder en dochter blijft intrigerend tot de laatste bladzijde.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s