De jongen die met wolken speelde – Franco Faggiani

Oorspronkelijke titel: Non esistono posti lontani | Roman | Signatuur (link) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | 288 pagina’s

Franco Faggiani is een Italiaanse auteur die al sinds zijn eerste werk, Tussen twee werelden, indruk maakt. Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween werd het boek van de maand bij De Wereld Draait Door. Zijn meest recente werk kreeg de titel De jongen die met wolken speelde (naar het Nederlands vertaald door Saskia Peterzon-Kotte) en is absoluut weer de moeite waard!

De tekst op het omslag
Rome, 1944. Archeoloog Filippo Cavalcanti heeft van de overheid de opdracht gekregen om een aantal kunstwerken naar Duitsland te verschepen. Cavalcanti gruwt bij het idee dat hij deze kostbare schilderijen en beeldhouwwerken aan de nazi’s moet geven. Als de oude professor een jongen uit Ischia, genaamd Quintino, ontmoet, besluiten de twee in een opwelling de kunstwerken naar Rome te smokkelen. Het is de start van een spannend avontuur, die het tweetal langs de bergen van de Apennijnen van het noorden naar het zuiden van Italië brengt. In een poging de missie koste wat het kost te voltooien, verstoppen de twee mannen zich in het bos en zoeken ze onderdak in afgelegen kloosters. Ze komen mensen tegen die worstelen met oorlog, armoede en ontbering, in een van de donkerste tijden in de geschiedenis van Italië. De jongen die met wolken speelde is een avontuurlijke roman, waarin Faggiani de kracht van vriendschap toont.

Grote vertelkracht
Faggiani’s vertelkracht is groot: door haarscherpe beschrijvingen kan de lezer moeiteloos opgaan in het verhaal. De focus op de Italiaanse kunst in de Tweede Wereldoorlog geeft een interessante, extra laag aan het verhaal. Net zoals in zijn eerdere werken, besteedt Faggiani wederom veel aandacht aan de natuur. Zijn prachtige beschrijvingen brengen de lezer in de bergen, op een eiland en in weilanden. Vergeleken met deze eerdere werken bevat De jongen die met wolken speelde meer avontuur. Het is sneller. Het verhaal wordt niet opgedeeld in hoofdstukken. Witregels geven de lezer wat ademruimte, maar hij wordt daarna weer net zo goed opgeslokt door het verhaal.

“Op dat moment schonk een regenboog ineens leven en hoop aan het landschap door een kromming te maken boven de donkere horizon van de bergen in het westen. ‘Gelukkig kan de natuur nog volmaakt zijn,’ zei ik.”

Vriendschap tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog
De ontluikende vriendschap tussen Filippo en Quintino. Dat is de drijvende kracht van het verhaal. De oude, wat ingetogen man en de jonge, wat brutale jongen zijn krachtige persoonlijkheden en vormen een gouden duo. Ze halen het beste in elkaar naar boven. Hoe verder de reis vordert, hoe meer ze over elkaar leren. Levensverhalen worden gedeeld en herinneringen worden besproken. Thema’s als moed, liefde en familie passeren daarbij de revue. Deze vriendschap ontvouwt zich namelijk tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens hun reis krijgen Filippo en Quintino te maken met Duitsers, partizanen en fascisten, en dan is natuurlijk de vraag: wie te vertrouwen? Gelukkig leren ze elkaar kennen en ook -beetje bij beetje- vertrouwen.

Kortom
Met De jongen die met wolken speelde voegt Franco Faggiani weer een prachtig werk toe aan zijn oeuvre. De ontluikende vriendschap tussen de oude Filippo en jonge Quintino tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in Italië speelt daarin een prachtige rol. De jongen uit de titel komt slechts beperkt ter sprake, maar brengt het verhaal heel mooi in perspectief. Faggiani is en blijft een meesterverteller.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s