Wij zijn van diamant – Alex Boogers

on
alex boogers wij zijn van diamant recensie

Roman | Uitgeverij Hollands Diep | Verschenen in 2023 | 416 pagina’s

Alex Boogers is misschien wel een van mijn favoriete Nederlandse auteurs. Zowel Boogers’ Alleen met de goden als Onder een hemel van sproeten vond ik prach-tig. Mijn verwachtingen van zijn nieuwe werk – dat de titel Wij zijn van diamant heeft – waren dan ook ontzettend hoog. Werden deze waargemaakt?

De tekst op het omslag
Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was. 

Niet gegrepen
Dit nieuwe werk is een raamvertelling bestaande uit twee verhalen en is opgedeeld in drie delen. In het eerste verhaal lezen we over William’s reis naar Seattle en het overlijden van zijn broer Markus aldaar. Deel 1 en 3 draaien om dit verhaal. In het tweede verhaal staat hun opa Jacob centraal, die via een schrift de geschiedenis van hun Joodse familie vertelt (met een sterke nadruk op de Tweede Wereldoorlog). Dit laatste verhaal is deel 2 en omvat het grootste gedeelte van het boek.

Het verhaal kwam traag op gang. William’s gedachten gaan alle kanten op, waardoor je zijn verwarring voelt. Het verhaal van opa Jacob voelde bekend. Ik moest mezelf ervan weerhouden in diagonaal lezen te vervallen. Waar de kracht van dit boek ligt, is de manier waarop de twee verhalen uiteindelijk samenvallen en laten zien hoe trauma’s uit eerdere generaties ook nu nog voor veel leed (kunnen) zorgen. Hoe Boogers deze doorwerking op Markus en William beschrijft is ongekend en rauw. Daar had ik meer over willen lezen! Helaas omvat dat slechts een klein aantal pagina’s van het verhaal. Begrijp me niet verkeerd: Boogers weet nog steeds op een vlotte manier een interessant verhaal te vertellen. De korte hoofdstukken houden vaart in het verhaal. Ook staan er prachtige zinnen in, precies zoals je van Boogers gewend bent. Maar het geheel wist me niet te grijpen.


Beoordeling

Waardering: 3 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s