Het huis met de kersenbloesem – Sun-mi Hwang

9789026350894-het-huis-met-de-kersenbloesem-l-LQ-f.jpg

De Zuid-Koreaanse Sun-mi Hwang woont en werkt in Seoul. Het huis met de kersenbloesem is Hwang’s eerste boek dat naar het Nederlands vertaald werd (door Mattho Mandersloot). Het is een lieve, hoopvolle novelle die het lezen waard is.

De tekst op het omslag
Het huis met de kersenbloesem van Sun-mi Hwang vertelt het verhaal van Dae-su Kang. Nadat zijn vader verongelukt is, groeit hij op als wees. Tegen het einde van zijn leven keert hij terug naar zijn geboortestad als eigenaar van een succesvol bedrijf. Alles is veranderd, maar het inmiddels vervallen huis van zijn jeugd staat er nog. Hij had de grond ooit gekocht en een groot hek om het perceel heen gezet. Maar niemand trekt zich daar iets van aan: de plek wordt door verschillende bewoners gebruikt om te spelen, kippen te houden en groenten te verbouwen. Kang leert ondanks zijn hoge leeftijd een wijze les. Want wat heb je aan bezit als je er nooit van geniet?

Knorrig, maar met een hart van goud
Dae-sun Kang is de hoofdpersoon van dit boek. Kang is een oude man, die terugkeert naar zijn huis in het dorp waar hij is opgegroeid. Hij wordt daarbij vergezeld door meneer Knobbelmans, een tumor in zijn hoofd. De gesprekken die hij met deze metgezel heeft zijn soms hartverscheurend, maar ook grappig. Naarmate het verhaal vordert, leert de lezer meer over Kang en krijgt hij begrip voor de knorrigheid van de man. Hij is echter niet alleen maar knorrig. Zijn omgang met de kinderen uit het dorp is fantastisch. Zo is er de kleine Yuri met haar kippen; Pierre, een jongen die door zijn kroeshaar anders is dan de andere kinderen; en Sanghun die door zijn bravoure niet direct door Kang gewaardeerd wordt. Hoewel Kang’s verleden hem in eerste instantie belemmert de kinderen te waarderen, helpt zijn hart van goud hem de kinderen en andere dorpsbewoners te omarmen.

‘Je hoeft me niet zo aan te kijken,’ zei Kang tegen de kip, ‘er is niets mis met mijn manieren.’

Een warm bad
Het lezen van dit boek voelt als een warm bad. Je wordt ondergedompeld in het verhaal van Kang. Je moet even in het verhaal komen – de vele personages met lastige namen die op de eerste pagina’s al geïntroduceerd worden, kun je niet direct in perspectief plaatsen. Net zoals je lichaam moet wennen aan de warmte van het bad, is dat ook het geval met de context van het verhaal. Maar als je die fase eenmaal doorstaan hebt… volgt een warm gevoel vanbinnen. De verschillende onderdelen van het verhaal passen als een puzzel in elkaar. Zoals een heerlijk geurend schuim je bad compleet maakt, doet de prachtige vormgeving dat voor dit boek. En het voordeel van dit boek ten opzichte van een bad? Het koelt niet af: het einde is prachtig en hartverwarmend.

Kortom
Het huis met de kersenbloesem is een boek dat mooi is in zijn eenvoud. Ben je op zoek naar een literair hoogstaand verhaal? Dan kun je deze novelle beter overslaan. Ben je op zoek naar een boek met een heerlijk hoofdpersonage, dat aanvoelt als een warm bad? Dan hoef je niet verder te zoeken. Deze hartverwarmende novelle straalt de rust en boodschap uit waarin je je wilt onderdompelen: deel en geniet, dan komt alles goed.


In het kort

Titel: Het huis met de kersenbloesem
Auteur: Sun-mi Hwang
Uitgever: Ambo|Anthos
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 219
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_6654


 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s