Angstige mensen – Fredrik Backman

5f338_9789021406428_cvr-2

De meesterlijke boeken Bjornstad, Wij tegen jullie en Een man die Ove heet zijn afkomstig van dezelfde hand. Die hand behoort tot Fredrik Backman. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door humor, prachtige vergelijkingen en gevoelige observaties. De verwachtingen voor zijn nieuwste boek, dat de titel Angstige mensen (vertaald door Edith Sybesma) kreeg, waren dan ook enorm hoog. Je wilt weten of hij deze verwachtingen waarmaakt? Nou en of!

De tekst op het omslag
Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar het wordt precies dat wanneer een bankrover na een mislukte overval een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Onder de aanwezigen bevinden zich onder anderen een zevenentachtigjarige vrouw die lang genoeg heeft geleefd om niet bang te worden als ze wordt bedreigd met een pistool, een jong stel dat op het punt staat voor het eerst een kind te krijgen maar het over niets eens lijkt te kunnen worden, en een mysterieuze man die zich heeft opgesloten in het toilet.

Tijdens deze bezichtiging die ineens een gijzeling is geworden leren de aanwezigen elkaar steeds beter kennen en onthullen ze tegen wil en dank verrassende waarheden over zichzelf. Ieder van hen heeft een leven met verdrietige momenten, pijnlijke herinneringen, geheimen voor hun naasten en passies waar ze zich voor schamen.

Als de gijzelaars na enige tijd worden vrijgelaten maar de politie de gijzelnemer niet in het appartement aantreft, vormt dat het begin van een serie verwarrende verhoren, waarin niemand lijkt te kunnen uitleggen wat er in het appartement is gebeurd.

Toegankelijk en ‘echt’
Backman heeft een toegankelijke schrijfstijl: zijn woordkeuze is prachtig, helder en niet ingewikkeld. De alledaagse situaties die als context voor het verhaal worden gebruikt, zijn voor velen herkenbaar. Het gegeven dat Backman het verhaal in de derde persoon beschrijft, laat de lezer eerst een zekere mate van afstand tot het verhaal ervaren. Nog meer omdat er zo veel personages aan het woord komen. Toch went dit en het lijkt na een aantal hoofdstukken steeds minder een obstakel. Hoewel de personages in eerste instantie op stereotypen lijken, schetst Backman vervolgens moeiteloos ieders karakter en geeft hen een extra dimensie. Dit maakt het de lezer gemakkelijk om zich in hen in te leven. De directe personages (ze nemen geen blad voor hun mond!) zijn daardoor ook erg herkenbaar: gemopper en gekibbel maken het ‘echte mensen’.

Ja, nu krijg je [het] natuurlijk niet uit je gedachten, het is net zoiets als zeggen ‘niet aan koekjes denken’, nu denk je natuurlijk aan koekjes. Niet aan koekjes denken!

Ingenieus plot
Het verhaal is actueel en zit vol humor. De plot van Angstige mensen is ingenieus opgebouwd. Hiervoor maakt Backman gebruik van passages uit het vroeger, uit het nu en getuigenverhoren. Lange en korte hoofdstukken wisselen elkaar af. In die korte hoofdstukken weet Backman een belangrijk aspect van het verhaal extra kracht bij te zetten, juist door het gebruik van weinig woorden. De boodschap van deze hoofdstukken blijft in het hoofd van de lezer resoneren. Ook slaagt de auteur erin je meerdere malen op het verkeerde been te zetten. De lezer vraagt zich af: hoe is het mogelijk dat ik dit überhaupt dacht? Zoals we van Backman gewend zijn, kent ook dit boek een schitterend en hartverwarmend einde – heerlijk!

Kortom
Angstige mensen is een verhaal over idioten, een aapje en een kikker. Over angst, een overval (of is het toch een gijzeling?) en een brug. Het verhaal is groots en klein tegelijkertijd en dat maakt het precies wat je in een boek zoekt. Ja, Fredrik Backman heeft het opnieuw geflikt: zijn nieuwste werk is verrassend, grappig, emotioneel, hartverwarmend en een aanwinst voor elke boekenkast.

Benieuwd geworden naar Angstige mensen? Via mijn Instagram maak je kans op één van de drie exemplaren van dit boek. Klik hier en doe mee!


In het kort

Titel: Angstige mensen
Auteur: Fredrik Backman
Uitgever: Volt
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 346
Serie of stand-alone: Stand-alone
Leesfragment: niet beschikbaar
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_5173


 

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s