De winnaars – Fredrik Backman

on
recensie de winnaars fredik backman

Oorspronkelijke titel: Vinnarna | Roman | Uitgeverij Volt (klik hier) | Verschenen in 2022 | Vertaald door Edith Sybesma | 704 pagina’s

De Zweedse auteur Fredrik Backman heeft verschillende bestsellers geschreven. Je kent hem mogelijk van zijn fantastische Een man die Ove heet of Angstige mensen. De Bjørnstad-trilogie is misschien wel zijn beste werk. En het slotakkoord is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar! Na Bjørnstad en Wij tegen jullie sluit Backman de trilogie af met De winnaars (vertaald door Edith Sybesma). De lezer leert meer over de bekende personages én ontmoet een aantal andere inwoners van Bjørnstad en Hed. De winnaars is een waardige afsluiter van deze zinderende trilogie!

De tekst op het omslag
Er zijn twee jaar verstreken sinds de gebeurtenissen waar niemand aan wil denken. Iedereen heeft geprobeerd zijn leven weer op te pakken, maar er is iets aan dit deel van het bos dat dat nooit echt toelaat. We zijn een stad met verdriet in ons hart en geweld in de lucht. We houden van verhalen met een happy end, maar diep vanbinnen wisten we waarschijnlijk altijd al dat dit er niet een was. Het begint deze keer met een storm en eindigt in vuur. Iemand die lang weg is geweest komt naar huis. Iemand droomt van de NHL en iemand droomt van wraak. Iemand haat, iemand vecht, iemand pakt een pistool en loopt naar de ijsbaan. Waaruit bestaat een familie? En een hockeyteam? Of een gemeenschap? Ze bestaan allemaal uit de optelsom van onze keuzes. En om hen te beschermen zijn we bereid alles op te offeren. Alles.

Kleurrijke personages
Vele personages maken onderdeel uit van de trilogie. Ze zijn in De winnaars nog steeds stuk voor stuk kleurrijk en echt: hun gedachten en gevoelens zijn op geen enkele manier alleen maar mooi of goed, maar juist dát zorgt ervoor dat ze zo herkenbaar zijn. Ook de thema’s die Backman aansnijdt – zoals mentale gezondheid, schuldgevoel, verdriet en wraak – dragen daaraan bij. Naast de welbekende personages (zoals de Anderssons, Ana, Benji, Amat en Bobo) verschijnt ook een nieuw gezin ten tonele. Dat is in eerste instantie even wennen. Ze worden echter al snel onmisbaar in het verhaal. Door hen op eenzelfde manier te beschrijven als de andere personages – en soms net wat meer aandacht aan hun geschiedenis te besteden – sluit de lezer ook hen in het hart. De kracht van Backman’s pen zit (ook) echt in de optekening van de personages, omdat de lezer zich af gaat vragen waarom deze nieuwe personages niet eerder in de trilogie zijn voorgekomen. Misschien bieden zij een ingang voor een spin-off?

“Een heel klein grammetje eerherstel, daar moest Maya het mee doen, en daar was alleen maar alles voor nodig geweest. Alleen maar absoluut alles.”

Ontzettend sterke opbouw
Met De winnaars sluit Backman de Bjørnstad-trilogie af. De lezer heeft in de eerdere delen al heel wat over de inwoners van Bjørnstad en Hed gelezen. In de eerste honderd pagina’s van dit nieuwe deel wordt daar precies voldoende van terug gehaald, zonder (al te) herhalend of saai te worden. Ook als het wat langer geleden is dat je de boeken hebt gelezen, kom je daardoor vrij gemakkelijk weer in het verhaal.

De opbouw is opnieuw ontzettend sterk. De gebeurtenissen worden in korte hoofdstukken, met humor, vol emotie en door een alwetende – maar niet altijd even betrouwbare – verteller uit de doeken gedaan. Die combinatie zorgt ervoor dat het verhaal in een fijne cadans leest en de aandacht vasthoudt. De ruim 700 pagina’s zijn uit voor de lezer het doorheeft. En – eerlijk is eerlijk – daar baal je van, want je wilt niet dat het verhaal stopt.

Kortom
Zonder al teveel prijs te geven van de inhoud, heb ik je willen overtuigen van de kracht van (dit slotakkoord van) de Bjørnstad-trilogie. Een trilogie die door zijn fantastische kleurrijke personages, sterke opbouw en prachtig plot absoluut tot mijn favorieten behoort. De winnaars is een waardige afsluiter van deze zinderende trilogie!


Beoordeling

Waardering: 4.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s