Het meisje met de luidende stem – Abi Daré

Oorspronkelijke titel: The Girl with the Louding Voice | Roman | Uitgeverij Signatuur (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen | 400 pagina’s

Abi Daré groeide op in Nigeria en emigreerde daarna naar het Verenigd Koninkrijk. In een interview vertelt ze over de tijd dat ze in Nigeria woonde en over de dienstmeisjes die gezinnen daar in dienst hadden. Een gesprek met haar dochter zette haar aan om onderzoek te doen naar deze meisjes. Ze vond verschrikkelijke verhalen: kinderarbeid was aan de orde van de dag, net als mishandeling. Ze schreef daarom de roman Het meisje met de luidende stem (uit het Engels vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen). Dit kleurrijke debuut is hartverscheurend, krachtig en leerzaam.

De tekst op het omslag
Adunni, die opgroeit in een arm Nigeriaans plattelandsdorp, weet wat ze wil: onderwijs. Dit is, zo heeft haar moeder haar verteld, de enige manier om een ‘luidende stem’ te krijgen: het vermogen om voor jezelf op te komen. Maar als Adunni’s moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar in plaats daarvan als bruid aan een oude taxichauffeur. Ondanks de schijnbaar onoverkomelijke obstakels op haar pad geeft Adunni de hoop op een betere toekomst nooit op. Het meisje met de luidende stem is een krachtige, ontroerende debuutroman, verteld in de onvergetelijke stem van een jonge Nigeriaanse vrouw die vastbesloten is om gehoord te worden, om haar eigen toekomst te bepalen.

Schrijnend, maar positief
De situatie waarin Adunni opgroeit is schrijnend. En dat is nog zacht uitgedrukt. Uitbuiting, kinderarbeid en zijn aan de orde van de dag; de verschillen tussen arm en rijk groot. Door de ogen van Adunni leert de lezer veel over de geschiedenis van en het leven in Nigeria. En die Adunni, dat is me er eentje. Haar overwegende positiviteit is lovenswaardig. Ze is direct, grappig en analyseert veel. Met haar uitspraken zet Adunni de lezer meermaals op zijn plek. De lezer sluit haar zonder twijfel in het hart.

Ik wil meer dan alleen maar een stem (…) Ik wil een luidende stem,’ zeg ik. ‘Ik wil een zaal binnenlopen, en dat de mensen me horen al voor ik mijn mond opendoe.

Synchroon
Daré’s schrijfstijl is bijzonder (en) krachtig. Uitspraken van Adunni staan bol van de taalkundige fouten; de manier waarop de ze de wereld om zich heen beschrijft is kinderlijk en poëtisch. De “tivi” en “vliegenmachine” zijn bijzonder voor Adunni. Dit verandert echter naarmate het verhaal vordert. Het loopt daarmee synchroon met de ontwikkeling van Adunni. Dit brengt Adunni in het hoofd van de lezer volledig tot leven.

Kortom
Het meisje met de luidende stem is een indrukwekkende debuutroman. Daré’s schrijfstijl verdient alle lof. Adunni is een personage dat bijblijft, want haar stem? Die is, om met Adunni’s woorden te spreken, echt luidende.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s