Valentijn – Elizabeth Wetmore

on

Oorspronkelijke titel: Valentine | Roman | Atlas Contact (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Anne Jongeling | 352 pagina’s

Elizabeth Wetmore woont in Chicago. Na een variëteit aan banen (van barvrouw tot het schilderen van silo’s en van het aankondigen van klassieke muziek tot taxichauffeur), is ze nu volledig toegewijd aan schrijven. Valentijn (naar het Nederlands vertaald door Anne Jongeling) is Wetmore’s debuutroman. Het werd een New York Times-bestseller en is ongekend aangrijpend.

De tekst op het omslag
‘Valentijn’ van Elizabeth Wetmore speelt zich af in februari 1976 in Odessa, Texas waar in de vroege uurtjes na Valentijnsdag de veertienjarige Gloria Ramírez gehavend en gebroken verschijnt op de ranch van Mary Rose Whitehead. Het meisje is aangevallen in een aangrenzend olieveld; de brute daad zet de toch al gespannen raciale en sociale verhoudingen in Odessa op scherp. Hoewel de zaak dankzij de inspanningen van Mary Rose uiteindelijk in de rechtszaal belandt, is gerechtigheid ver te zoeken – en mededogen al helemaal. Tegen de achtergrond van de opbloeiende, door mannen gedomineerde oliehandel van West Texas onderzoekt ‘Valentijn’ vanuit afwisselende vrouwelijke perspectieven de nasleep van geweld in een gepolariseerd dorp: als we ons lot zelf in de hand hebben, wie willen we dan zijn?

Prachtige opbouw
Gloria’s verkrachting is een verschrikkelijke gebeurtenis in een kleine gemeenschap in Odessa. Door de ogen van verschillende vrouwen lezen we hoe dit de gemeenschap als geheel en de vrouwen individueel beïnvloedt. Sommige van hen komen meermaals aan het woord, anderen slechts eenmaal. Deze doet denken aan Julia Phillips’ Verdwijnende aarde. Hoewel de levens van de vrouwen in eerste instantie slechts sporadisch aan elkaar lijken te raken, verandert dat naarmate het verhaal vordert. Het bouwt op naar een prachtige, emotionele en aangrijpende climax -eigenlijk meerdere- die zorgt voor een onvergetelijk einde.

“Gloria Ramírez – in de komende jaren zal haar naam als een wespenzwerm boven de meisjes in de hele regio blijven gonzen, als een waarschuwing voor wat je beslist niet moet doen, wat je nooit moet doen.”

Krachtige schrijfstijl en personages
Wetmore schrijft krachtig, helder. In slechts enkele zinnen weet ze een duidelijke situatie te schetsen en ook hoe de persoon op de voorgrond zich daar tot verhoudt. Heel knap. De verschillende personages hebben allen een eigen stem, waardoor de lezer hen stuk voor stuk goed leert kennen. Ze vertellen stuk voor stuk een krachtig verhaal. Gloria, het veertienjarige meisje dat verkracht werd en haar plek in de gemeenschap weer moet zien te vinden. Mary Rose, een achtentwintigjarige vrouw die Gloria opving na haar verkrachting en de wereld -waarin haar kinderen moeten opgroeien- nooit meer hetzelfde kan zien. Corinne, een weduwe die iedereen kent en in balans probeert te houden. De passage met betrekking tot de rechtszaak is verschrikkelijk. Mary Rose’s onmacht wordt zo tastbaar. De lezer krijgt onvermijdelijk een knoop in de maag. De spanningen door gender en etniciteit maken de gemeenschap kwetsbaar. De vrouwen worden ondermijnt en voelen zich eenzaam, op welke manier dan ook. De combinatie van krachtige schrijfstijl én krachtige personages maken een onvergetelijk verhaal.

Kortom
Valentijn is een ongekend aangrijpend boek. De sterke opbouw, onder andere door de perspectiefwisseling, zorgt ervoor dat de lezer het verhaal niet los kan laten – zelfs niet als het boek gesloten is. De lezer kan zich moeiteloos in het dorre Odessa wanen en inleven in de verschillende personages. Dat komt zonder twijfel door de kracht van Wetmore’s vertel- en schrijfstijl. Het maakt Valentijn een verrassend en onvergetelijk debuut.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s