Alice op het eiland – Daniel Sánchez Arévalo

on

Oorspronkelijke titel: La Isla de Alice | Roman | Meridiaan Uitgevers (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Elvira Veenings | 479 pagina’s

Daniel Sánchez Arévalo is geboren en getogen in Spanje. Hij is scenarioschrijver en regisseur van tv-series en films. Ook schrijft hij boeken. Zijn roman Alice op het eiland is daar een voorbeeld van en is recent naar het Nederlands vertaald (door Elvira Veenings). Het is een heerlijk verhaal!

De tekst op het omslag
Alice’s man is dood. Zomaar ineens. Met een dochtertje en zwanger van hun tweede kind, is ze dus al jong weduwe. Een auto-ongeluk, maar op een plek waar hij volgens zijn laatste telefoontje niets te zoeken had. De vraag wat haar man daar deed, dat hij tegen haar gelogen had, kortom, weegt bijna zwaarder dan het verlies. Waar was hij in vredesnaam op weg naartoe, of naar wie? Het raadsel laat haar niet los en de zoektocht leidt uiteindelijk naar Robin’s Island. Ze gaat er wonen, vastbesloten als ze is om Chris’ geheim aan dit oord te ontfutselen. Een ware spion wordt ze, het oog dat alles ziet, het oor dat alles hoort, want binnen kortste keren hangt het eiland vol met camera’s en microfoons. Door haar spionnenactiviteiten is ze ook meer dan eens redder in de nood, want ze kent alle geheimen van haar mede-eilandbewoners. Maar hoe langer ze erover zwijgt dat ze alles en iedereen bespiedt en afluistert, hoe lastiger het wordt haar mond erover open te doen tegen mensen die in de loop der tijd haar vrienden worden op dat kleine eiland…  

Mysterie
Alice op het eiland leest als Alice’s dagboek. Vanaf dag 0 – de dag dat haar man overlijdt – wordt de lezer meegenomen in Alice’s leven. Het dagboek beslaat ruim een jaar. Het verhaal is prettig opgebouwd en heeft een goed tempo. Er gebeurt precies genoeg. Het mysterie dat over het verhaal sluimert, zorgt ervoor dat wegleggen haast onmogelijk is. Want waar kwam haar man nu precies vandaan toen hij een dodelijk ongeluk kreeg? En weet iemand op het eiland er meer van?

“Ik voerde een strijd tegen mezelf die ik nooit zou winnen.”

Eigen karakters
Arévalo heeft niet alleen het mysterie goed uitgewerkt; hij deed dit ook met de karakters. Ze zijn allemaal levensecht. Alice en haar onrust, haar achterdocht (zo begrijpelijk!). Dochter Olivia, ontzettend grappig, net zo onrustig door het overlijden van haar vader en gelijksoortige trekjes als haar moeder vertoond. Ook de verschillende eilandbewoners zijn stuk voor stuk ‘eigen’ – de lezer ziet hen zo voor zich. Dit komt door de duidelijk beschreven details en karaktereigenschappen. Dat maakt dit boek een feest om te lezen.

Kortom
Het mysterie, de eigen karakters en ook de sfeer maken Alice op het eiland een heerlijk boek. Het wordt weggezet als zomerboek, maar de lezer zal er in de winter net zo van genieten. Het is een verhaal dat gemakkelijk leest en dat zo snel mogelijk uit ‘moet’. En een mooie bijkomstigheid? Bij aanschaf van het boek ontvang je kosteloos het ebook. Zo kun je overal en altijd verder lezen, en is het verhaal helemaal binnen korte tijd uit.


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s