Vier soldaten – Hubert Mingarelli

on

Oorspronkelijke titel: Quatre Soldats | Roman | Uitgeverij Meulenhoff (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos | 155 pagina’s

Hubert Mingarelli was een Franse auteur. Zijn oeuvre is groot. Hij schreef onder andere Een maaltijd in de winter en zijn Vier soldaten won de Prix Médicis en werd genomineerd voor de Man Booker International Prize. Onlangs werd deze laatste opnieuw uitgegeven (vertaling van Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos). Het is een klein verhaal dat raakt.

De tekst op het omslag
De Russische burgeroorlog, 1919. Het is hartje winter wanneer vier jonge soldaten van het Rode Leger hun kamp opslaan in een bos bij de frontlinie in Roemenië. Er hoeft even niet gevochten te worden, de dagen zijn gevuld met kostbare uren van vrijheid. Ze genieten van de rust bij een meertje in de buurt, proberen hun nachtmerries te vergeten, praten, roken en wachten. Ze wachten op de lente, wanneer hun bataljon verder zal trekken, en op de onvermijdelijke hervatting van het geweld.

Klein
Vier soldaten is een klein verhaal. Het beslaat slechts 155 pagina’s, eenvoudig taalgebruik en kabbelt. Toch past dat bij het beeld van het leven van deze vier soldaten: hun dagen kabbelen óók. De korte hoofdstukken geven inzicht in de eenvoud van het leven en rijkdom van vriendschap. Het geluk wordt gehaald uit kleine dingen. Totdat de oorlog weer begint. De sfeer heeft Mingarelli krachtig neergezet.

“We beeldden ons in dat ze ons geluk bracht. We wisten niet waarom. Ik geloof zelfs dat we het eigenlijk niet geloofden, dat ze ons geluk bracht. Maar we vonden het idee prettig.”

Details
Mingarelli heeft een goede balans tussen grote lijnen en detail weten te vinden. Enkele details blijven bij en bieden het verhaal een extra dimensie. Het horloge, waar de vier vrienden om en om mee slapen, is een detail dat de tederheid en het verlangen van de mannen symboliseert. Het dobbelspel om de tijd te verdrijven. De woorden in Sifra’s schriftje een symbool van de vriendschap tussen de soldaten. Knap gedaan!

Kortom
Klein, vertederend en hartverscheurend. Die drie woorden passen Vier soldaten goed. Dit boek kan in een middag worden uitgelezen. Toch wordt de lezer even meegenomen naar het begin van de 19e eeuw en de Russische Burgeroorlog. Hoewel er niet veel gebeurt in het boek, weet Mingarelli evengoed te raken.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s