West – Carys Davies

cover omslag west carys davies

Oorspronkelijke titel: West | Roman | Uitgeverij Meulenhoff | Verschenen in 2020 | Vertaald door Nicolette Hoekmeijer | 176 pagina’s

Carys Davies‘ verhalenbundels zijn wereldwijd geprezen. Zo won The Redemption of Galen Pike de Wales Book of the Year Award en de Frank O’Connor International Short Story Award. Haar debuutroman, West (naar het Nederlands vertaald door Nicolette Hoekmeijer) won de Wales Book of the Year Award ook.

De tekst op het omslag
Pennsylvania, begin negentiende eeuw. Als weduwnaar en muilezelhouder Cy Bellman in de krant leest dat er gigantische, eeuwenoude botten zijn ontdekt in het modderige Kentucky, verlaat hij zijn kleine boerderij om met eigen ogen te zien of het gerucht dat er nog steeds reusachtige monsters rondstruinen in de wildernis achter de Mississippi waar is. Met de belofte dat hij zijn dochter Bess vaak zal schrijven en dat hij binnen twee jaar terug zal keren, laat hij haar achter bij zijn nukkige zus en trekt naar het westen. Met alleen een oude schuur vol miserabele dieren en de gouden ring van haar overleden moeder vult Bess eenzame dagen met het volgen van haar vaders route op kaarten in de bibliotheek en wachtend op zijn brieven. Ondertussen dwaalt Bellman steeds verder weg van huis door onherbergzame en vreemde landschappen, op een roekeloze zoektocht naar het onbekende.

“Aan de oevers van de Missouri sloeg Bellman zijn kamp op. De bomen zaten vol bladeren en overal zag hij hoog gras en bloemen, paars, geel en wit.”

Een groot(s) klein verhaal
Hoewel West slechts 176 pagina’s telt, vertelt het een groot verhaal. De standpunten, gevoelens en beweegredenen van een scala aan personages wordt belicht. Vader Cy en dochter Bess zijn daar slechts een greep uit. We leren namelijk ook de jongen, een vriend die Cy onderweg maakt, en Elmer, een van Cy’s knechten die achterblijft op de boerderij, goed kennen. Hoewel de vele perspectieven ervoor zorgen dat de lezer een brede situatieschets krijgt, zorgen ze er ook voor dat Davies de klik tussen de lezer en de personages niet volledig maakt. Haar prachtige beschrijvingen van mens en natuur maken dit goed. De lezer waant zich moeiteloos tussen de bergen. In de kou, in de warmte. Langs de prachtige rivierbedding. Dit rijke verhaal zal hoe dan ook indruk maken.


Beoordeling

Waardering: 3 uit 5.


Vergelijkbare boeken4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s