De tas – Désanne van Brederode

Roman | Querido (klik hier) | Verschenen in 2021 | 317 pagina’s

De Nederlandse Désanne van Brederode studeerde filosofie en heeft menig verhaal en essay geschreven. In 2007 won ze de Literatuurprijs Gerard Walschap-Londerzeel voor haar roman Hart in hart. De tas is haar negende roman, welke draait om Ab, een rugzak en tijm.

De tekst op het omslag
In een drukke stationshal vergeet iemand zijn tas. Het wordt bijtijds ontdekt, de eigenaar wordt ter verantwoording geroepen. Hij liet zijn tas doelbewust achter, maar met welke reden? Wat te doen met iemand voor wie vragen belangrijker schijnen dan pasklare antwoorden en opinies, en die grote waarde hecht aan wat hij ‘toevalskunst’ noemt? Als zijn plan met de tas is verijdeld, verzint hij wel iets nieuws. Maar waarom met zoveel haast? Voor wie? Met vaart en humor zet Désanne van Brederode de lezer regelmatig op het verkeerde been. Want is de man met de tas wel de hoofdpersoon in dit verhaal? Of zijn veel meer mensen in deze roman hoofdpersonen én vertellers? Een tas, een takje tijm, een stationshal zelf: ook die hebben recht van spreken.

Ab
Het hoofdverhaal draait om het leven van Ab(dulrahman). Ab is gevlucht uit Damascus en als politiek vluchteling naar Nederland gekomen. De lezer leert de waarde van de tas en Ab’s geschiedenis kennen. De uitdagingen die hij in zijn leven heeft gehad, bijvoorbeeld op het gebied van de liefde, racisme en emigreren weet Van Brederode krachtig te beschrijven. Verdriet en geluk wisselen elkaar af. Ab is niet de enige die het woord krijgt om zijn verhaal te vertellen; ook de tas komt bijvoorbeeld aan het woord. Deze andere perspectieven hebben geen grote meerwaarde voor het verhaal, maar zijn een interessant afwisseling. De epiloog beantwoordt veel vragen die de lezer nog heeft. Dit is het sterkste hoofdstuk van het boek. De lezer had nog veel meer over Ab willen weten.

“Wat zijn ook alweer de woorden die je moet gebruiken in een brief aan een lezer die je niet kent?”

Waarom tijm?
De tas is inventief opgebouwd. Het hoofdverhaal dat draait om Ab, wordt afgewisseld door kortverhalen. Deze kortverhalen zijn de antwoorden van velen op de vraag ‘Waarom tijm?’, die Ab in zijn rugzak stelt. In losse hoofdstukken leert de lezer verschillende mensen en hun antwoorden op de vraag kennen. Het herinnert hen aan het kruid, muziek of iets heel anders. Deze kortverhalen zijn erg gedetailleerd en vrij lang. Hierdoor lukt het de(ze) lezer niet om de aandacht vast te houden. Dit komt ook omdat de brieven een groot deel van het boek beslaan en zelden een sterke link met het verhaal van Ab hebben.

Kortom
De opbouw van De tas is inventief; het vertelde verhaal intrigerend. De epiloog is prachtig: vol gevoel maakt Van Brederode het verhaal daar rond. De kortverhalen, die stuk voor stuk ingaan op de vraag ‘Waarom tijm?’ zijn gedetailleerd, maar hebben weinig van doen met de rode draad van het verhaal van Ab. Daardoor is het soms moeilijk de aandacht bij het verhaal te houden en niet in diagonaal lezen te vervallen. De thema’s die in het verhaal van Ab naar voren komen zijn zo interessant, dat de lezer er graag meer over had willen lezen.


Beoordeling

Waardering: 3 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s