De duw – Ashley Audrain

ashley audrain de duw cover

Oorspronkelijke titel: The push | Roman/Thriller | Uitgeverij Prometheus (link) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Uitgeverij Prometheus en Marja Borg | 288 pagina’s

Ashley Audrain woont met haar man en twee kinderen in Canada. Ze heeft gewerkt als publiciteitsmanager bij een grote uitgeverij en besloot dat het nu tijd was om haar eigen boek te schrijven. De duw (naar het Nederlands vertaald door Uitgeverij Prometheus en Marja Borg) is haar debuut en kent zowel onderdelen van een roman als een thriller.

De tekst op het omslag
Blythe Connor wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt. Violet is haar eerste kind en ze zal haar dochter alle liefde geven die ze verdient. Alle liefde die haar eigen moeder haar niet gaf. Maar eerstgeborenen zijn nooit gemakkelijk. En Violet is veeleisend en onrustig. Ze lacht nooit. Al snel gelooft Blythe dat ze niets goeds kan doen – dat er zelfs iets heel erg mis is. Of met haar dochter, of met haarzelf. Haar man, Fox, zegt dat ze het zich verbeeldt. Maar Violet gedraagt zich bij hem anders. En hij kan niet begrijpen wat Blythe zelf als kind heeft meegemaakt. Niemand kan dat. Blythe wil een goede moeder zijn. Maar wat als dat niet genoeg is voor Violet? Of voor haar huwelijk? Wat als ze het onheil niet kan zien aankomen? Moeder en dochter. Engel of monster? We kunnen niet kiezen wie onze kinderen zijn – of wie we zelf zijn…

Drie generaties moeders
De duw vertelt over drie generaties moeders uit dezelfde familie die moeite hebben met het moederschap. De verschillende generaties worden afwisselend belicht. Soms is het even zoeken naar het belang van de belichting hiervan. Wat vaststaat is dat iedere moeder haar dochter niet helemaal heeft kunnen of willen opvoeden op die manier die de dochter nodig had en dat dit zijn uitwerking heeft gehad op de dochter. Het verhaal wordt voor het grootste deel beschreven vanuit Blythe. De lezer leert over haar ervaringen als dochter, als moeder en de rol die de omgeving hierbij speelt. Ze spreekt de lezer daarbij direct aan. De dwarsdoorsnede die van de familie wordt gegeven, biedt een schitterende context voor dit verhaal.

“We hadden onze problemen kunnen tellen op de bloemblaadjes van het madeliefje uit mijn boeket, maar het zou niet lang meer duren voordat we verdwaalden in een veld vol.”

Onheil
Na de proloog is de lezer verkocht. De dreiging die vanaf dat moment voelbaar is, verdwijnt geen moment. Wat is er gebeurd? Wat gaat er gebeuren? Wiens schuld is dat? Is er überhaupt sprake van schuld? De (heel) korte hoofdstukken dwingen de lezer door te lezen. Dit komt doordat Audrain impliciet blijft. Ze blijft bij de ervaringen van de personages. Doordat de personages ook wel eens twijfelen aan zichzelf, wordt de twijfel ook deel van de lezer. Wegleggen is geen optie, omdat je erachter wilt komen hoe het verhaal in elkaar steekt. Verbaas je er dan ook niet over als het boek binnen een dag uit is. De dreiging of het mogelijke naderende onheil zorgt ervoor dat het lang onduidelijk blijft wat er nu precies voorvalt. Het slot zal de lezer lang bijblijven.

Kortom
Is het een roman met thriller-elementen? Is het een thriller met elementen uit een roman? Wie het weet, mag het zeggen. De duw biedt in elk geval een intrigerend verhaal dat de lezer doet nadenken over nature versus nurture. De onheil die vanaf de eerste pagina voelbaar is, zorgt ervoor dat het boek binnen no-time uit is. Het is een boek waar zonder te veel voorkennis en verwachtingen in gegaan moet worden, zodat iedere lezer verbluft kan worden door Audrain’s debuut.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s