De beschermheilige van zwangere meisjes – Ursula Hegi

cover omslag Ursula hegi de beschermheilige van zwangere meisjes

Oorspronkelijke titel: The Patron Saint of Pregnant Girls | Roman | Uitgeverij Orlando (link) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Ine Willems | 336 pagina’s

De Duitse Ursula Hegi verhuisde als jongvolwassene naar de Verenigde Staten. Ze schreef verschillende romans en ontving verschillende awards. Haar bekendste werk is waarschijnlijk Stenen van de rivier, welke werd genomineerd voor de PEN/Faulkner Award. De beschermheilige van zwangere meisjes (naar het Nederlands vertaald door Ine Willems) is haar meest recente roman.

De tekst op het omslag
In de zomer van 1878 strijkt Circus Ludwig, tot grote vreugde van de lokale bevolking, neer op het Duitse eiland Nordstrand. De zwangere meisjes van het Sint-Margaretha’s Tehuis Voor Ongehuwde Moeders haasten zich samen met de nonnen die voor hen zorgen naar de voorstelling. Maar dan eist een vloedgolf vanuit de Noordzee – zoals eens in de honderd jaar voorkomt – met brullend geweld drie kleine kinderen op. Er waren die dag drie moeders op het strand: Lotte, die haar kinderen verliest; Sabine, naaister bij het circus, die samen met haar geestelijk gehandicapte dochter de tragedie ziet gebeuren; en Tilli, zelf nog een kind, die later die dag in het tehuis haar baby ter wereld brengt. De drie vrouwen gaan meer voor elkaar betekenen dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Drie verhaallijnen..
Het boek is opgedeeld in negen delen, die de lezer sprong voor- en achteruit in de tijd laten maken. In elk deel worden drie verhaallijnen belicht door de ogen van verschillende personages. De Oude Vrouwen, middelpunten van de gemeenschap en echte roddeltantes, zorgen daarbij voor een stukje context en een komische noot. Hegi wisselt snel tussen de perspectieven; de alinea’s in een (kort) hoofdstuk kunnen elk uit een anders perspectief beschreven zijn. Helaas wordt daar niet altijd even duidelijk bij aangeven wie er aan het woord is, waardoor de lezer (te) veel aandacht nodig heeft om de puzzel te leggen.

“Je trekken dragen het stempel van je leven.”

..drie vrouwen..
Lotte, Sabine en Tilli zijn de hoofdpersonages in De beschermheilige van zwangere meisjes. De lezer leert hen eigen in twee periodes kennen: de periode vóór de vloedgolf en de periode erná. Liefde en moederschap speelt daarin een grote rol. Liefde voor hun partner, voor hun kinderen of voor andermans kinderen. Hegi heeft de personages daarin prachtig tot leven weten te wekken; hun gevoelens en gedachten (vaak cursief gedrukt) prachtig verwoord. Hierdoor kan de lezer zich moeiteloos in elk van de personages inleven, ook als ze sterk van hem of haar verschillen.

..en drie vormen van verdriet
In ieder van de vrouwen huist een groot verdriet. Ze hebben hebben verloren en ervaren rouw, ieder op hun eigen manier. De uitwerking van dit thema is de grootste kracht van het boek. Vooral omdat Hegi niet alleen inzoomt op de neerwaartse kracht van deze emotie, maar ook op hoe de vrouwen hier uiteindelijk hun kracht weten uit te halen. Hoe de vrouwen door de ervaring van verlies anders tegen het leven aan kijken – daar gaat wat tijd overheen, maar het gebeurt. En hoe de vrouwen steun vinden bij elkaar.

Kortom
De beschermheilige van zwangere meisjes vertelt door middel van drie verhaallijnen over drie vrouwen en hun drie vormen van verdriet. De vormgeving van het boek is erg mooi. Hoewel de perspectiefwisseling meermaals te abrupt was om het verhaal moeiteloos te kunnen blijven volgen, zorgt Hegi’s beschrijving van de personages en hun omgang met het verdriet ervoor dat de lezer het boek niet zal vergeten. Het slot biedt een waardige afsluiting en is prachtig. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van Wij zijn de wolven en Verdwijnende aarde.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s