De overlevenden – Jane Harper

on

Oorspronkelijke titel: The Survivors | Thriller | Uitgeverij A. W. Bruna (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Marike Groot en Sander Brink | 416 pagina’s

Jane Harper woont in Australië. Haar eerste thriller, De droogte, werd een internationaal succes en de filmrechten zijn inmiddels verkocht. Daarna volgden Wildernis en VerlatenDe overlevenden (naar het Nederlands vertaald door Marike Groot en Sander Brink) is Harper’s vierde thriller en kent opnieuw een sterk plot én sterke personages.

De tekst op het omslag
Het leven van Kieran Elliott veranderde voorgoed op de dag dat een enkel, roekeloos besluit een dramatisch gevolg kreeg. Het schuldgevoel dat hem nog altijd achtervolgt, speelt op tijdens een familiebezoek aan de kleine kustplaats waar hij opgroeide. Kierans ouders hebben het niet makkelijk in deze stad, waar ieders geluk afhankelijk is van de genadeloze zee. Wanneer er een lichaam wordt gevonden op het strand, komen lang verborgen geheimen bovendrijven. Een gezonken boot, een vermist meisje, en alle vragen die nooit zijn weggespoeld…

Complexe relaties
Een klein dorpje aan het strand, de eindeloze zee en een formatie rotsen die ook wel De overlevenden wordt genoemd. Dat is de context waarin het verhaal zich afspeelt en die levensecht geschetst is. Net als de personages overigens. Zoals de lezer van Harper gewend is, is de thriller haast meer karakter- dan plotgedreven. Toch blijven ze dit keer wat meer op afstand dan bijvoorbeeld in Harper’s thriller Verlaten. Dat neemt echter niet weg dat de personages ook hier de kracht van het verhaal zijn. De complexe relaties die zijn ontstaan door liefde, schuldgevoel en rouw, zijn het ijzersterke hoofdingrediënt van dit boek. De gevoelens van de personages komen langzaam aan het oppervlak. Wat is er in het heden en in het verleden gebeurd?

Als je het ooit gaat doen… doe het dan nu.”

Bedachtzaam opgebouwd
De plot van De overlevenden zit erg goed, en verrassend, in elkaar. De wisseling in perspectief en tijd zorgt ervoor dat de lezer naarmate het verhaal vordert een beeld krijgt van wat er in het heden en verleden gebeurd is – en wie daarvoor verantwoordelijk is. Harper doet dat knap: beetje bij beetje geeft ze informatie weer die daarbij helpt. Het verhaal leest daardoor erg vlot. Toch is het niet snel: het is bedachtzaam opgebouwd. Hierdoor is het haast onmogelijk het boek opzij te leggen.

Kortom
Harper zet met De overlevenden opnieuw een sterke karaktergedreven thriller neer. Hoewel de afstand tussen de personages in dit boek wat groter blijft dan sterke voorgangers De droogte en Verlaten, is het boek binnen de kortste keren uit. Harper’s schrijfstijl zorgt ervoor dat de lezer zich moeiteloos aan de kust in Evelyn Bay kan wanen. Perfect om te lezen tijdens de zomer(-vakantie)!


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s