Doggerland #2: Stormwaarschuwing – Maria Adolfsson

9789024582426-doggerland-stormwaarschuwing-l-LQ-f.jpg

Welkom terug op Doggerland! Vorig jaar las ik het eerste deel in de serie van Maria Adolfsson en daar was ik heel enthousiast over. In dit deel wordt inspecteur Karen Eiken Hornby opnieuw gevraagd een dood onder verdachte omstandigheden te onderzoeken. En ook de dood die centraal staat in deze gedetailleerde detective houd je stevig in zijn greep..

De tekst op het omslag
Het is kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt het een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.

Een detective met aandacht voor details
Waar ik het eerste deel al prees voor de aandacht aan details, is dat bij deel twee opnieuw het geval. Je kunt je moeiteloos naar het koude, stormachtige Doggerland verplaatsen. In Stormwaarschuwing doet Adolfsson daar nog een schepje bovenop: de details die ze beschrijft met betrekking tot de plot, waarbij ik denk aan onder andere het moordonderzoek en de ontknoping, zijn erg duidelijk beschreven. Hoewel dit het verhaal wat trager maakt, is dat geen probleem. De details zorgen er namelijk voor dat je af en toe het idee hebt een true crime te lezen. Een levend verhaal, dus!

En voor het eerst sinds Jounas Smeed haar heeft gebeld en haar van de rest van de kerstviering heeft bevrijd, voelt ze de vertrouwde bezorgdheid over het onderzoek dat haar te wachten staat.

Verrassend
De details spelen ook een belangrijke rol in de plot. Met aandacht lezen is dan ook een vereiste. Het boek is namelijk een echte detective. Samen met Karen en haar collega’s ga je op zoek naar de moordenaar. Verschillende verdachten worden ondervraagd en verschillende crime scenes worden onderzocht. De details vormen puzzelstukjes, die je helpen de ontknoping te construeren. Dit verhindert het gemakkelijk kunnen wegleggen van het boek: je wilt namelijk weten hoe die puzzelstukjes in elkaar passen. En dat weet je pas echt als het boek uit is.. De ontknoping is namelijk verrassend en zit goed in elkaar.

Iets extra’s
Naast detective heeft het boek ook elementen van een roman. Het privé-leven van Karen en de beslommeringen daarin spelen ook een belangrijke rol in het verhaal. Dat is een fijne afwisseling, en tegelijkertijd heeft Adolfsson het geweldig geïntegreerd. De verschillende thema’s die in deze verhaallijn de revue passeren, zoals huiselijk geweld, liefde en verlies, geven Stormwaarschuwing iets extra’s vergeleken met andere spannende boeken. 

Kortom
Stormwaarschuwing is meer dan een spannend boek. De details zorgen voor een film die zich moeiteloos in je hoofd afspeelt. De verhaallijn rondom het privé-leven van inspecteur Karen dat verweven wordt met de verhaallijn rondom een moord, zorgen voor een rijk verhaal. De plot, de leeservaring en het personage Karen, die je in dit boek nog beter leert kennen, zijn krachtig. Gelukkig blijven er ook nog voldoende vraagtekens, waardoor ik reikhalzend uit naar het derde deel. Adolfsson schreef met ‘Stormwaarschuwing’ in elk geval opnieuw een heerlijke detective die je alles om je heen doet vergeten.


In het kort

Titel: Stormwaarschuwing
Auteur: Maria Adolfsson
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2020
Aantal pagina’s: 384
Serie of stand-alone: Serie (Doggerland #2)
Leesfragment: klik hier
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

IMG_5295


 

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s