Verlaten – Jane Harper

blog23_a

Jane Harper (1980) woont in Australië en dat is het perfecte decor voor haar thrillers. Eerder schreef ze De droogte en Wildernis. Beide boeken draaiden om agent Aaron Falk. Haar meest recente thriller is een op zichzelf staand verhaal met een ander hoofdpersonage, en heeft als titel Verlaten.

Toen zijn verstand hem in de steek begon te laten was hij zijn kleren gaan uittrekken. Zijn huid was gebarsten. Wat er ook door Camerons hoofd ging toen hij nog leefde, hij zag er nu hij dood was allesbehalve vredig uit.

Verlaten speelt zich, net als Harper’s eerdere boeken, af in de afgelegen, woestijnachtige Australische outback. Het leven van de drie broers Nathan, Cameron en Bub staat centraal. Na het overlijden van hun vader, heeft ieder van de broers een groot stuk land toebedeeld gekregen waarop zij hun veehouderijen vestigen. Cameron wordt dood aangetroffen op een plek in de middle-of-nowhere, precies op de grens van de boerderijen van Nathan en Bub. Cameron’s auto staat een heel stuk verderop, met daarin een fles water. Een verstandig iemand als Cameron zou dit nooit achterlaten. Is Cameron bewust de felle zon en droogte tegemoet gelopen? Of is er iets anders voorgevallen?

Harper vertelt het verhaal in de derde persoon. Naast Nathan en Bub, zijn er heel veel andere personages betrokken bij het verhaal. De moeder van de broers, de vrouw van Cameron, de zoon van Nathan, de ex-vrouw van Nathan, enzovoort. Toch voelen de personages stuk voor stuk als kennissen. Dit komt doordat Harper het verhaal uitsluitend vanuit Nathan vertelt en dit combineert met rake, concrete beschrijvingen van Nathan’s relaties, gevoelens en gedachten ten opzichte van de andere personages. Dat zorgt ervoor dat je iedereen goed leert kennen, maar niet overspoeld wordt met dubbele of overbodige informatie. Ook kun je je daardoor gemakkelijk inleven en wordt je zonder dat je enige moeite hoeft te doen meegesleept in de intriges rondom de familie. Bij de verhaallijnen van Nathan en zijn zoon Xander en Nathan en een vroegere liefde lukt dat in het bijzonder. Met relatief weinig woorden heeft Harper de omvangrijke hoeveelheid personages en hun relatie tot Nathan krachtig weten neer te zetten.

Zover hij kon zien strekte het land zich uit, diep en open, helemaal tot de woestijn. Een perfecte zee van leegte. Als iemand op zoek was naar vergetelheid, was dat de plek om die te vinden.

De schrijfstijl is daarnaast mysterieus en beeldend. Stukje bij beetje ontvouwt de plot zich tot een hoogtepunt. Een zijspoor hier en daar schuwt ze niet en dat maakt het verhaal des te interessanter. Het zorgt er ook voor dat de betrokkenheid bij het boek groot is: wat is er nu echt gebeurd? De uiteindelijke climax is goed uitgewerkt en verrassend, wat ertoe leidt dat je Verlaten met een heel tevreden gevoel kunt wegleggen. De omschrijvingen van de omgeving en Australische natuur maken het geheel compleet: de beklemmende en broeierige sfeer geven een extra dimensie aan het boek.

Kortom, Verlaten is een thriller die je gelezen moet hebben. Het verhaal is spannend, uniek en meeslepend. Harper’s schrijfstijl, de neergezette sfeer en de opbouw van het verhaal zorgen gegarandeerd voor een leeservaring die je niet snel vergeet.


In het kort

Titel: Verlaten
Auteur: Jane Harper
Uitgever: A.W. Bruna
Jaar van uitgave: 2019
Aantal pagina’s: 415
Serie of stand-alone: Stand-alone
Beoordeling: star1 star1 star1 star1 star2

blog23_b


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s