Moeders zullen nooit – Katixa Agirre

on

Oorspronkelijke titel: Amek ez dute | Roman | Zirimiri Press (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Mariolein Sabarte Belacortu | 218 pagina’s

Katixa Agirre woont in Spanje.Ze schreef reeds verschillende verhalenbundels. Haar roman Wacht tot het opklaart won de 111 Akademiaprijs. Onlangs verscheen nieuw werk van haar hand. Het heeft de titel Moeders zullen nooit (naar het Nederlands vertaald door Mariolein Sabarte Belacortu). Het boek zet de lezer aan het denken, net als de titel.

De tekst op het omslag
Een moeder doodt haar tweeling. De hoofdpersoon van dit relaas staat op het punt te bevallen, wanneer ze zich realiseert dat ze die vrouw kent. Deze ontdekking obsedeert haar. Ze vraagt meteen verlof, niet om haar kind te baren en te verzorgen, maar om te schrijven. Ze is schrijfster en wil vooral de waarheid achter deze misdaad ontdekken. ​ Maar moeders horen geen boeken te schrijven, geen kunst te scheppen. Moeders scheppen wezens van vlees en bloed. Moeten hun kinderen dan niet voorgaan? Is moederschap een gevangenis? Hoe kan een vrouw überhaupt haar kinderen doden? ​ Aan de hand van auteurs als Sylvia Plath of Doris Lessing verkent Katixa Agirre de relatie tussen moederschap en schrijverschap.

Feit en fictie
Moeders zullen nooit kan gezien worden als een reflectie op het moeder-zijn. Agirre brengt daarvoor feit en fictie bij elkaar. Aan de hand van een concrete, fictieve gebeurtenis (een moeder die haar tweeling vermoordt), mythes en voorvallen uit de geschiedenis worden vraagstukken rondom het moederschap verkend. Agirre’s kracht in dit boek is haar sterke uitwerking, en daarmee ook het verweven van stukken, van de geschiedenis.

“Ik moest wel een idioot zijn dat ik er niet met volle teugen van genoot. Er was iets wat mij ontging of niet functioneerde zoals het hoorde.”

Vlak
Door de kracht in het uitwerken van de geschiedenis, blijft het verhaal rondom de hoofdpersoon wat vlakker. Desondanks kan de lezer zich goed inleven in de hoofdpersoon, ook als een keuze niet altijd even goed te begrijpen is. Agirre zorgt ervoor dat de vragen die de hoofdpersoon zichzelf stelt, ook in het hoofd van de lezer nestelen. Moeders zullen nooit zet de lezer aan het denken en haar einde verbluft.

Kortom
Moeders zullen nooit is een reflectief, kritisch en intelligent boek. De toevoeging van geschiedkundige feiten geeft het verhaal extra diepgang. Hoewel het fictieve verhaal daardoor wat in de schaduw wordt geplaatst, zal het boek bijblijven. Ga er zonder al teveel voorkennis is, om er zoveel mogelijk door verrast te worden. Vragen die in hoofd van de lezer blijft resoneren, zijn: wat zou ik doen? Zullen moeders écht nooit?


Beoordeling

Waardering: 3 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s