Hoe mooi wij waren – Imbolo Mbue

on

Oorspronkelijke titel: How Beautiful We Were | Roman | De Bezige Bij (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Heleen Oomen en Jeske van der Velden | 464 pagina’s

De in Kameroen geboren en getogen Imbolo Mbue woont al geruime tijd in New York. Voor haar debuutroman Zie de dromers, die gaat over een jong gezin uit Kameroen dat naar de Verenigde Staten emigreert, heeft ze geput uit eigen ervaringen. Het won de Faulkner Award for Fiction. Onlangs verscheen nieuw werk van haar hand, dat de titel Hoe mooi wij waren (naar het Nederlands vertaald door Heleen Oomen en Jeske van der Velden) heeft. Hierin staat een oliemaatschappij in het fictieve West-Afrikaanse dorp Kosawa centraal. Het boek is prachtig – zowel vanbinnen als vanbuiten.

De tekst op het omslag
Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen. Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Imbolo Mbue in Hoe mooi wij waren wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals

Sterk plot..
Vanaf de eerste pagina wordt de lezer het verhaal ingezogen. Mbue’s schrijfstijl is uit de kunst. Het fictieve Kosawa weet ze levensecht en gedetailleerd neer te zetten. Door de ogen van verschillende personages en generaties leert de lezer de geschiedenis van Kosawa kennen, vanaf het moment nét voordat de oliemaatschappij zich er vestigde. Naarmate het verhaal vordert, voelt de lezer het onheil naderen. Tot hoe ver gaat men om te vechten voor hun land en gezinnen? En wat kunnen ze doen tegen zo’n gigant?

“We hadden moeten weten dat het einde nabij was. Hoe kon het dat we dat niet wisten?”

..en een sterk beschreven gemeenschap
Net zo sterk beschreven als de plot en de context, is de gemeenschap waarin het verhaal zich afspeelt. In eerste instantie hun blijdschap omdat de komst van een oliemaatschappij met zoveel kansen gepaard gaat. Maar die blijdschap gaat over in verdriet en woede. Dit alles is zó begrijpelijk en goed voor te stellen – de emoties zijn voelbaar voor de lezer. Hoewel ook de personages goed beschreven worden, blijft er wat ongrijpbaars dat de lezer beperkt zich volledig te verbinden aan de individuele personages. Dat is echter niet problematisch, omdat Mbue de ervaringen van het collectief én de situatie ijzersterk schetst.

Kortom 
Hoe mooi wij waren is een fascinerend, goed geschreven boek over een interessant onderwerp. Mbue’s schrijfstijl verdient alle lof, net als de manier waarop ze het plot opbouwt. De gevolgen van oliemaatschappijen voor mens (en natuur) belicht zij als geen ander. Hoewel de afstand tussen de lezer en de individuele personages niet volledig overbrugd wordt, worden de context en de gemeenschap ongekend krachtig neergezet. Het verhaal zal geen enkele lezer onberoerd laten.   


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s