Leed en lief – Meg Mason

on

Oorspronkelijke titel: Sorrow and Bliss | Roman | HarperCollins (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Angelique Billet en Anne Jongeling | 348 pagina’s

Meg Mason woont in Sydney, Australië. Ze schreef onder andere voor The Financial Times, The Sunday Times en The New Yorker. Haar debuutroman kreeg de titel Leed en lief (naar het Nederlands vertaald door Angelique Billet en Anne Jongeling). Een titel die perfect past bij het verhaal!

De tekst op het omslag
Martha voelt dat er iets met haar aan de hand is, maar ze weet niet wat. Haar man Patrick zegt dat ze zich niet zo druk moet maken. Iedereen heeft weleens wat. Maar Martha heeft Patrick al voor ze trouwden verteld dat ze geen kinderen wilde. Hij vond dat prima. Hij hield toch van haar? Tegen de tijd dat Martha doorkrijgt wat er aan de hand is, doet het er niet meer toe: Patrick is weg. Het is te laat om te krijgen wat ze wil, dus ze zal iets anders moeten willen. Kun je stoppen met van iemand houden en gewoon weer opnieuw beginnen?

Leed
Dat de woorden ‘lief’ en ‘leed’ uit het bekende spreekwoord zijn omgedraaid voor dit verhaal, is volkomen terecht. De belevingswereld van Martha, de hoofdpersoon uit Leed en lief, zit vol Leed. Met de hoofdletter L. De thema’s relaties, kinderwens en mentale gezondheid spelen daarbij een belangrijke rol. Mason schreef rauw, zonder mededogen en kraakhelder. Haar schrijfstijl is sterk, ze neemt de lezer mee in het hoofd van Martha en dat is allesbehalve een pretje. De neigingen om Martha door elkaar te schudden ofwel een schouder te bieden om op uit te huilen wisselen elkaar af. Het verhaal maakt de lezer bij vlagen ongemakkelijk. Dat zal voor de ene lezer positief en voor de andere lezer negatief zijn.

“Het was het moment waarop ik Patrick als een remedie begon te zien. Tegen het eind van ons huwelijk zag ik hem als de oorzaak.”

Lief
Gelukkig kent het boek ook wat ‘lief’. Dit zit voornamelijk in de relaties van Marthe met haar zus en met Patrick. Hoewel Martha dit zelf niet altijd zo ervaart, zijn ze ongekend lief voor haar. Niet door standaard handelingen, maar door het onuitgesprokene. Hun ongevraagde acties om het geheel wat prettiger te maken voor Martha, bijvoorbeeld. Dit geeft het verhaal wat lucht, waardoor het gemakkelijker is om door te lezen.

Kortom
Leed en lief draait voornamelijk om leed. Veel leed. Dit maakt het een boek waar het hoofd van de lezer naar moet staan. Wat vaststaat is dat Mason de belevingswereld van Martha en de thema’s relaties, kinderwens en mentale gezondheid op een intrigerende manier weet te belichten. Het is een verhaal dat onder je huid kruipt. Daarnaast weet ze het boek fantastisch af te sluiten. Een glimlach en een traan gegarandeerd.


Beoordeling

Waardering: 3.5 uit 5.


Vergelijkbare boeken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s