Een reiziger – John Boyne

Oorspronkelijke titel: A Traveller at the Gates of Wisdom | Roman | Uitgeverij Meulenhoff (klik hier) | Verschenen in 2021 | Vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos | 496 pagina’s

John Boyne woont in Dublin. Hij heeft verschillende romans geschreven, zoals Wat het hart verwoest, Een ladder naar de hemel en De grote stilte. Het bekendste werk van zijn hand is wellicht De jongen in de gestreepte pyjama, waar Boyne verschillende prijzen voor won, zoals de Irish Book Award People’s Choice Book of the Year en de Bisto Book of the Year. Ook werd het verfilmd. Een reiziger (naar het Nederlands vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos) is zijn nieuwste boek. Het spant zich over millennia en over de gehele wereld. Een absolute aanrader!

De tekst op het omslag
Dit verhaal begint met een familie: een vader, moeder en twee zoons. Eén zoon met de bloeddorst van zijn vader in zijn bloed, de ander met de creativiteit van zijn moeder. De een vertrekt, de ander blijft. Hun verhalen zullen in de loop van tweeduizend jaar met elkaar vervloeien – ze zullen elkaar steeds opnieuw ontmoeten op verschillende tijdstippen en plaatsen. Ze reizen van Palestina aan het begin van het eerste millennium naar de verste uithoeken van de ruimte in het derde. De wereld om hen heen verandert, maar hun bestemming blijft hetzelfde. Hun lot staat vast. Een reiziger is een episch verhaal over de mensheid. Het verhaal van ons allen, dat zich uitstrekt over twee millennia. Fantasierijk, uniek en hartverscheurend, dit is John Boyne op zijn best.

Een bijzonder, heel bijzonder plot
Een reiziger is precies wat de hoofdpersoon is. De hoofdpersoon is in geen enkel hoofdstuk hetzelfde en reist door tijd en over de wereld. Hij bevindt zich op verschillende momenten in de tijd, namelijk van het begin der tijden tot de toekomst, en in een groot deel van de wereld: van Australië tot Portugal en van Somalië tot Noord-Korea. Toch sluit elk hoofdstuk op zijn voorganger aan: de gebeurtenissen worden alleen in een andere tijd en plaats gezet. De emoties -woede, liefde, wraakzucht, verdriet- blijven hetzelfde. Waar de lezer in eerste instantie echt moet puzzelen om hier kaas van te maken, wordt de waardering voor dit bijzondere plot steeds groter. Zoals Boyne ook aangeeft: “‘Eén ding weet ik in elk geval zeker; de dingen om ons heen kunnen veranderen, maar onze emoties blijven altijd hetzelfde.” Na het dichtslaan van het boek, zal de lezer het liefst direct opnieuw beginnen.

“‘De wereld om ons heen kan dan wel constant aan verandering onderhevig zijn, maar het universum in ons binnenste?’ Ik schudde mijn hoofd, erkende en accepteerde tegelijk de zwakte van de mens.”

Levensecht
Boyne is een meesterverteller. Hij weet precies voldoende details toe te voegen aan het verhaal om elk hoofdstuk in zijn tijd en locatie te plaatsen. Het is fantastisch om bepaalde details later en elders terug te zien. Het is kunst dat hij daar bij zo’n lijvig boek en veelomvattend boek nooit te ver in gaat (lees: te gedetailleerd of te plat). Dat verdient alle lof.

Kortom
Dit boek is uniek. Het is anders dan elk boek dat je ooit hebt gelezen. Het unieke plot, de levensechte schrijfstijl en de fantastische personages zijn uit de kunst. De verbindingen tussen de hoofdstukken verdienen het om over nagedacht te worden. Ze zijn namelijk sterk en krachtig. Een reiziger is een verhaal waar de lezer zo blanco mogelijk in moet gaan, om er maximaal van te kunnen genieten. Want dat ga je, ongetwijfeld!


Beoordeling

Waardering: 4 uit 5.


Vergelijkbare boeken


3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s